• Archieffoto: Koen Suyk

Omnia Wonen en Uwoon: meerdere vergunninghouders in zelfde woning

VELUWE Woningcorporaties Omnia Wonen en Uwoon maken kamerbewoning mogelijk voor vergunninghouders, melden zij. Twee of drie personen kunnen dan samen terecht in een bestaande huurwoning. Binnenkort gaan in Elburg de eerste vergunninghouders 'op kamers'. Uwoon wil hiermee ook in Ermelo en Harderwijk aan de slag.

Vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, gaan deel uitmaken van de Nederlandse samenleving. Gemeenten moeten hen passende woonruimte aanbieden. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wijst vergunninghouders toe aan gemeenten. Het aantal personen is afhankelijk van de grootte van de gemeente.

In de regio Noord-Veluwe vinden veel vergunninghouders een woning door afspraken met de woningcorporaties Omnia Wonen en Uwoon. Het aantal personen dat woonruimte nodig heeft, is sterk toegenomen. Daarom is gekozen om kamerbewoning mogelijk te maken. Beide corporaties zien dit als mogelijkheid om toch voldoende woonruimte voor vergunninghouders te bieden.

Twee of drie personen komen in één woning, met een huurcontract voor maximaal vijf jaar. Een goede ondersteuning bij het integreren door Vluchtelingenwerk is onderdeel van de plaatsing. Na de vijf jaar worden de woningen weer regulier verhuurd.