• Voorzitter Ruitenberg overhandigt Commissaris Berends de wensenlijst van de gemeente bij een zoektocht naar een burgemeester.

    Dick van der Veen

Oldebroek zoekt verbinder als burgemeester

OLDEBROEK Oldebroek is op zoek naar een burgemeester die zowel intern als extern de verbinding zoekt. Tussen de bewoners, maar ook met andere gemeenten op de terreinen zorg, economie en bedrijfsvoering.

Dick van der Veen

De kersverse Commissaris van de Koning John Berends heeft in de thuishaven van één zijn voorgangers, Jan Terlouw, een eerste confrontatie met een profielschets, die hij als zeer uitnodigend kwalificeert. Er zit zo op het oog een hoge mate van uniformiteit in. De commissaris heeft er zin in. Probeert uit de tent te lokken met prikkelende vragen. Welke ruimte men de eerste burger laat, wat het beste is voor Oldebroek, wat mee te nemen van de kernkwaliteiten van de bevolking, moet het per definitie een ervaren bestuurder zijn, in welke mate is bepalend 'hoe wij hier leven', wat moet hij of zij weten wat niet in het profiel staat.

INCIDENTEEL Voorzitter Ruitenberg loopt er tactvol omheen, met slechts incidenteel een aanvulling van zijn collega fractievoorzitters. ,,Er liggen hier geen zware dossiers", zijn geruststellende woorden. Dat het niet allemaal botertje tot de boom is bewijzen geluiden in de marge. 'Hoog Boven Wezep', diversiteit in de dorpen, in welke richting precies gemeentelijke samenwerking, H2O, het zijn elementen die bij de gewenste sprong voorwaarts als lood aan de benen kunnen hangen. Daarom dus ook en vooral de vraag naar een burgemeester met tact. Eén die van alles mag bedenken, maar daarin toch vooral niet moet vergeten de raad daarin mee te nemen….Een vooruitstrevende burgemeester, die daarin de levenshouding van de Oldebroeker zwaar moet laten wegen.

Ruitenberg geeft aan dat (grote) bestuurlijke ervaring niet doorslaggevend behoeft te zijn. En wat de portefeuille betreft kan er naast de geëigende taken toevoeging zijn wanneer specifieke kwaliteiten spelen. Daarin worden handhaving en bedrijfsleven losjes bij de hand genomen. Oog voor Oldebroek als een gemeenschap van harde werkers met een verstrekkende sportcultuur. Het klinkt Berends vertrouwd in de oren. Hij zegt zich te herkennen in de Veluwse trekken die hij eerder als burgemeester van Harderwijk en Apeldoorn waar nam. Geeft aan dat hij met alle kandidaten een gesprek wil voeren voordat de vertrouwenscommissie dat doet.

KEUZE Uiteindelijk blijven er twee over waaruit de gemeenteraad een keuze maakt. ,,De naam van de tweede kandidaat moet 75 jaar lang bestorven blijven op de lippen van betrokkenen." Als hij de leeftijden van de raadsleden vorst komt hij tot de ontdekking dat het jongste raadslid mogelijk als hoogbejaarde daar nog iets over zou kunnen zeggen.

Het samenstellen van de vertrouwenscommissie en aanverwante plichtplegingen worden met een hamerslag tot realiteit verheven. Een aangehecht agendapunt over de onteigeningsprocedure in het kader van een nieuwe aansluiting van Wezep op de A28, bedrijvenpark H2O, wordt ook met een hamerslag afgedaan. Het is hoog tijd voor de nazit.