• Een aantal leden van het bewonersinitiatief dat wil weten welke richting het uit gaat.

    eigen foto

Oldebroek: keuze in maart

OLDEBROEK Het bewonersinitiatief 'Durf te kiezen' koerst er op aan dat de gemeente Oldebroek in januari/februari de bevolking informeert over de mogelijkheden van gemeentelijke samenwerking. Als het aan woordvoerder Huub Verberk ligt, mondt het er in uit dat tegelijk met de verkiezing van Provinciale Staten in maart de inwoners hun keuze kenbaar maken.

Dick van der Veen

,,Dat moet dan gebeuren via gerichte vragen, voor de samenstelling waarvan je deskundigen in de arm moet nemen. Het liefst zie ik dat in alle zes gemeenten die bij het proces betrokken zijn de inwoners zich ook die dag uitspreken. Met het ultieme doel eindelijk na vele jaren tot Sterk Bestuur te komen, waarvoor de provincie al jaren pleit." Hoewel het bewoners-initiatief zich beperkt tot de Oldebroeker situatie betrekt Verberk er ook Elburg, Nunspeet, Hattem, Heerde en in zekere zin Epe bij, omdat er enige lotsverbondenheid is. ,,Je wilt niet weten hoeveel geld er gemoeid is geweest met halfslachtigheid, met het cafetaria-model waarbij je hier en daar aansluiting zoekt. Als je meent als kleine gemeente het alleen te kunnen redden zeg ik: droom lekker door. Je hebt niet de specialisten in huis die je voor veel geld elders in moet huren en dat jaar in jaar uit."

TUSSENIN Voor Oldebroek gaat het om H2O met Heerde en Hattem, NEO met Elburg en Nunspeet of iets wat daar tussenin ligt. ,,Wat dat laatste betreft zou je kunnen denken aan een splitsing van Oldebroek met Wezep en Hattemerbroek naar H2O en Oldebroek Oosterwolde naar NEO. Er wordt nu te veel de nadruk gelegd op die laatste optie. Dat is helemaal niet onze insteek. Er zijn veel meer varianten: Oldebroek en Hattem als de kleinste en de zes gemeenten samen als de grootste."

Maar Heerde koos toch voor de Stedendriehoek en voor Epe? ,,Wie zegt dat Epe Heerde wil met een schuld van 40 miljoen op de nek? Denken Heerde en Wapenveld hetzelfde, doen Epe en Vaassen dat? Heerde als muurbloempje? Het is nu een warboel. Het gehele ICT-verhaal is wat Oldebroek betreft H2O. Ontkoppel je het dan kost dat een kapitaal.

VERGETEN De salarisadministratie weer met Elburg. Een gezamenlijke bezwaarschriftencommissie H2O, niet te vergeten het gezamenlijke bedrijventerrein Oldebroek,. Hattem en Heerde, waarbij de laatste geen grond inbrengt en en ga zo maar door. Het rapport Wagenaar maakt duidelijk dat samenwerken zonder fusie tot niets leidt. Een rapport dat 230.000 euro kostte en door de afvalligheid van Heerde nu in de prullenbak is beland." Verberk kan zich ook voorstellen dat Heerde alles overwegende terugkeert 'in de moederschoot', hetgeen wel een bak geld gaat kosten. ,,Dat kan deze gemeente niet ophoesten. De provincie kan dat financiële probleem wegnemen omdat die er ook veel aan gelegen is Sterk Bestuur te creëren. Eerst maar even terug naar onze eigen gemeente met het voorstel aan de raad om in december burgerinitiatief te omarmen. Niets doen betekent opnieuw acht jaar doormodderen en geld verkwisten."