• Archief BDU Media

Oldebroek breidt starterslening voor energiezuinige woningen uit

OLDEBROEK Starters op de woningmarkt kunnen binnenkort gemakkelijker een duurzame woning kopen. De gemeenteraad van Oldebroek heeft op 8 maart ingestemd met een voorstel van het college om de grens van de aankoopprijs voor woningen met een energielabel A te verhogen met 35.000 euro.

Sinds 2015 is het mogelijk om een Starterslening aan te vragen bij de gemeente Oldebroek. Met de Starterslening wil de gemeente de doorstroming op de woningmarkt bevorderen. De Starterslening overbrugt het verschil tussen het hypotheekbedrag dat een starter nodig heeft om een woning te kunnen kopen en het bedrag dat hij of zij kan lenen van de bank met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Als deze lening niet toereikend is voor aankoop van een eerste woning, kan de Starterslening uitkomst bieden.

Duurzaamheid is voor de gemeente naar eigen zeggen ook een belangrijk thema in de woningbouw. Voor het energiezuiniger maken van de woning biedt de Duurzaamheidslening een uitkomst. Voor woningen die al energiezuinig zijn, geldt dat de aankoop vaak hogere kosten met zich meebrengt omdat hier al in is geïnvesteerd. Hierdoor zijn deze woningen minder makkelijk bereikbaar voor starters. Om hier aan tegemoet te komen, heeft het college aan de raad voorgesteld om de grens van de aankoopprijs voor woningen met een energielabel A te verhogen naar 260.000 euro. Voor de overige woningen blijft deze grens op 225.000 euro. Zo kunnen starters meteen al een duurzame woning kopen of bouwen.