Nunspeetse Keiler viert jubileum

NUNSPEET De 20e editie van de Nunspeetse Keiler wordt zaterdag 6 juni feestelijk gevierd. Het evenement heeft zich in die jaren ontwikkeld van een gezellige sportieve dag tot een semi professioneel sport evenement. Er zijn 45 teams die 45 of 60 km, afhankelijk van de klasse, afleggen en tussendoor 14 uitdagende proeven nemen.

Proeven die deels zijn bedacht door de organisatie, deels door de hoofdsponsor VMI of wordt afgelegd op het fietscrossterrein van FCC De Volharding.

Zo'n 200 vrijwilligers moeten het geheel tot een goed einde brengen. De afsluiting in Veluvine kent dit jaar een extra feestelijke invulling. De organisatie ligt bij de tevens jubilerende (25 jaar) Lions Club Nunspeet. Zij dragen niet alleen de eindverantwoordelijkheid van het evenement maar bepalen ieder jaar ook het doel waaraan de opbrengst ten goede komt.

Op 17 juni 1995 werd de eerste Keiler gehouden naar voorbeeld van de Barneveldse Haan. Toen nog een initiatief van de drie serviceclubs in Nunspeet: Lions Club, Rotary en Ronde Tafel. Het was een gemoedelijke strijd op "gewone" fietsen, gympen en met niet altijd goed voorbereide sporters. Maar het principe van een sportfestijn dat middels sponsoren de financiele middelen bijeen brengt voor ondersteuning van goede doelen was hiermee gelegd. Gaandeweg werd de strijd heviger en de organisatie, inmiddels geheel bij de Lions Club Nunspeet, professioneler.

Inmiddels strijden ieder jaar tussen 40 en 45 teams, verdeeld over sport- en recreantenklasse, om de eeuwige roem. Want zo kun je de inzet van de meeste teams omschrijven. Dat geeft ook consequenties voor de organisatie. Deze moet perfect in orde zijn. Het parcours wordt met behulp van "TC de Volharding" getoetst, getest en uitgezet. Datzelfde geldt voor de proeven. Liefst ieder jaar met nieuwe uitdagingen. Vrijwilligers worden ge-instrueerd en de sporters komen de avond voor het evenement bijeen om de laatste informatie en instructies te krijgen. En om eventuele geschillen tijdens de dag op te lossen kent ieder Keiler inmiddels ook een arbiter. Kortom aan alles wordt gedacht.

Dit jaar dus de 20e Keiler. Daarom bedacht de organisatie een aantal bijzonderheden. Voor oud deelnemers voor wie de Keiler te inspannend is geworden werd de Reunistenklasse bedacht. Een halve Keiler waar voormalig Keiler deelnemers ouder dan 40 jaar voor kunnen inschrijven. Het is toch veel leuker om weer mee te doen dan langs het parcours te staan.

Een Jubileumboek dat voor vele deelnemers; sporters, vrijwilligers en organisatie een mooi naslagwerk is. Achteraf de verhalen te lezen, foto's te zien en nog eens terugkijken op die ene Keiler waar je zoveel plezier aan hebt beleefd. Het boek is beschikbaar op 6 juni voor de speciale intekenprijs van € 16, intekenen via:

jubileumboek@nunspeetsekeiler.nl. Daarna via boekhandel Osinga.

Het goede doel van de Keiler is dit jaar het "Jeugdfonds Nunspeet". Een initiatief van de gemeente Nunspeet en Provincie Gelderland. Kinderen van 4 tot 18 jaar die anders geen mogelijkheid hebben lid te zijn van een sportvereniging krijgen hiertoe de middelen verstrekt. Contributie en eventueel benodigde sportkleding en/of - materialen worden vergoed.

Iedere Keiler kent vele toeschouwers. Vanuit de wijde omgeving komt men de strijd bekijken. Goede locaties zijn de Markt, waar start en finish is en vele hindernissen. De Zandenplas met hindernissen in en rond het water. En de Fietscrossbaan van FCC de Volharding. Daarnaast vind je een leuke proef in winkelcentrum het Binnenhof bij de Plusmarkt.

Info: www.nunspeetsekeiler.nl. Veluweland.nl brengt op 27 mei de Keilerkrant met fotopresentatie van alle teams en achtergrondinformatie over het evenement en het jubileum.