• Mister Keiler Bart Noij volbracht zelf zes Keilers.

    Jeannette van der Velde
  • Jeannette van der Velde

Nunspeetse Keiler steeds populairder

NUNSPEET Een van de mooiste sportevenementen op de Veluwe is zonder twijfel De Nunspeetse Keiler. Het zeskampachtig festijn waar tussen de proeven door serieus gefietst en gelopen moet worden, omdat elke seconde telt, staat voor het eerst onder leiding van mister Keiler Bart Noij: ,,De organisatie van de Keiler is een teamprestatie, net als het volbrengen ervan."

Jackie Laterveer

En Noij kan het weten; als geen ander kent hij beide werelden. De leraar basisonderwijs volbracht als lid van het wedstrijdteam van Hamu Automaterialen zes Keilers. Trots: ,,Na vier tweede plaatsen wonnen we de Keiler in 2013. Ontzettend gaaf was dat." Vervolgens maakte hij de overstap naar de Keiler-organisatie. ,,Ik was op dat moment 48 jaar en moest vijf, zes keer per week trainen om de andere teamleden bij te houden. Eerlijk gezegd vond ik het wel mooi geweest en tijd worden voor wat anders."

DIENST Drie Keilers deed Noij dienst als lus-hoofd waarna hij vorig jaar meedraaide met de toenmalige Mister Keiler Michiel Westerhoff. ,,Zo kon ik van dichtbij ervaren wat er allemaal komt kijken bij het leiden van een Keiler." En? Lachend: ,,Als Mister Keiler krijg je veel te veel lof toegezwaaid. Je organiseert het vooral samen, net zoals je de Keiler in teamverband aflegt. Een kernteam van vijf leden behoudt het overzicht. Veel leden van Lions Club Nunspeet hebben ieder hun eigen aandachtsgebied."

Wat is er dit jaar anders aan de Keiler? ,,We hebben twintig procent meer teams en zitten op een totaal van zestig. Dat betekent meer verkeerstromen en meer doorlooptijd. De organisatie wordt hierdoor een stuk ingewikkelder. Dat laatste is sowieso een gegeven. Het moet steeds groter, mooier, spannender en vooral veiliger.

De afgelopen jaren zijn er bij verschillende evenementen calamiteiten geweest. Hierdoor heb je tegenwoordig een uitgebreid veiligheidsplan nodig waarbij de veiligheid tot ver achter de komma geregeld moet zijn. Gemeenten zijn hier streng op." Na een moment stilte: ,,We hebben overigens niets te klagen over de gemeente. We krijgen alle medewerking. Zij maken veel mogelijk. Fijn is dat."

AANDACHT En de proeven? ,,We houden voor een deel dezelfde proeven als in 2016. Wel is er een nieuwe VMI proef, maar daar wil ik nu niets over zeggen. De proeven hebben trouwens onze voortdurende aandacht. We zijn continue op zoek naar leuke, ludieke en vooral uitdagende proeven die passen bij de Keiler en waarbij deelnemers grenzen moeten verleggen, tot het gaatje moeten gaan. De laatste jaren willen we alle teams dezelfde kansen geven. Daarom is er geen mystery proef meer. Hierbij hadden diegenen die die proef later op de dag moesten doen voordeel omdat ze meer informatie hadden. Dit jaar maken we een week van te voren alle proeven bekend. Zo kan iedereen zich voorbereiden en houden we de sportieve strijd zo eerlijk mogelijk."

Nog een laatste woord? ,,De Keiler is alleen mogelijk dankzij de steun van tal van sponsoren en verenigingen, en de inzet van ruim tweehonderd vrijwilligers. Zonder hen geen Keiler!"