• Wijnand Kooijmans

Nunspeet wil zelfstandig blijven

NUNSPEET Samenwerken met andere gemeenten is prima maar de zelfstandigheid van de gemeente Nunspeet moet gewaarborgd blijven. Dat is de kern van de brief die de raad stuurt aan Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Wijnand Kooijmans

Aanleiding is de aanstelling van een verkenner die de samenwerking tussen de gemeenten Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem, Heerde en Epe moet gaan onderzoeken. Maar deze samenwerking mag, wat betreft de Nunspeetse raad, niet verder gaan dan een bestuurlijke. Er wordt geen enkele aanleiding gezien welk fusie-traject dan ook op te starten. Nunspeet heeft voldoende bestuurlijke daadkracht om de eigen boontjes te doppen.

KANT De raad wil, wanneer de verkenning klaar is, zelf beslissen over welke vervolgstappen door de gemeente Nunspeet moeten worden genomen. Dat wordt meegewerkt heeft te maken met het feit dat nog minder heil wordt gezien in het langs de kant blijven staan.
Ingrid Slaa (ChristenUnie) zegt niet te houden van door de provincie opgelegde onderzoeken. "Het zit wel goed met onze bestuurskracht." Probleem is wel dat de Samenwerking Noord Veluwe (SNV) op springen staat en dat, volgens haar, geen krachtige indruk van de regio maakt richting provincie. Zij krijgt dan ook alle handen op elkaar van de partijen na het zomerreces over de noodzakelijke samenwerking te gaan brainstormen. Mede omdat bij het opheffen van de SNV de regio geen duidelijke vertegenwoordiging meer heeft bij de provincie.

KOEHANDEL Marc Konings (Gemeentebelang) is voorstander van samenwerking maar alleen op basis van vrijwilligheid en niet omdat het Nunspeet wordt opgelegd. Hij vindt het onjuist dat de provincie de inzet van de verkenner heeft gekoppeld aan de verbreding van rijksweg A28 en spreekt in dit opzicht van een koehandel door de provincie. Voor een fusie ziet hij geen enkele reden.

Harm Jan Polinder (SGP) zegt dat de geschiedenis leert dat men weinig heeft aan een verkenner. Hun werk heeft tot nu toe geen enkel resultaat opgeleverd. Hij vindt wel jammer dat de SNV leert hoe het fout kan gaan met samenwerking. Maar dat maakt volgens hem niet dat niet scherp moet worden gelet op wat de gemeente wordt opgedrongen door de provincie. "Ik ben benieuwd welk kunstje de verkenner uit de hoge hoed tovert."

NOODZAAK Ook Karel van Bronswijk (CDA) kijkt naar de uitkomst uit de hoge hoed. De op omvallen SNV maakt volgens hem wel dat niet alle samenwerkingsverbanden een succes zijn. De noodzaak te kijken naar toekomstige samenwerkingsverbanden ziet hij dan ook als noodzaak.

André Timmerman (PvdA/GroenLinks) vindt meewerken van belang omdat dat beter is dan af te wachten wat over je wordt besloten. Het is aan de gemeente zelf, volgens hem, om te bepalen met wie men wil samenwerken of fuseren. Burgemeester Breunis van de Weerd geeft aan de discussie over toekomstige samenwerking te koppelen aan de samenwerking met Zwolle waarvoor plannen op de rit staan.