Nunspeet viert Eibertjesdag

NUNSPEET Traditioneel viert Nunspeet op de vrijdag na Hemelvaart Eibertjesdag. Dit jaar werd de dag voor de 26e keer gehouden. Eibertje liep rond 1850 wekelijks met haar mandje eieren van Vierhouten naar Nunspeet om daar haar eieren te verkopen. Zij werd een icoon voor een evenement voor jong en oud. Eibertjesdag is de grootste klederdrachtenshow van Nederland.

Op de markt staan maar liefst tweehonderd kramen. De kramen staan in het centrum vlakbij de Markt. De terrassen nodigden uit om tussendoor even te pauzeren en te genieten van het weer onder het genot van een kop koffie, hapje of een ijsje. Vanwege de koopavond blijven alle kramen tot 21.00 uur open. Ook blijven alle winkels open.

OPTOCHT Dit jaar zijn er driehonderd personen uit het hele land die hun streekdracht in de straten van Nunspeet toonden. Er zijn klederdrachtshows, folkloristische dansgroepen en sprekers die vertellen hoe de verschillende klederdrachten pasten in het leven van vroeger. Tussen 10.00 uur en 10.30 uur was er een optocht tussen verenigingsgebouw de Wheme en de Markt.

Een aanvulling op de klederdrachten zijn de demonstraties van vijftien oude ambachten. Er kon gekeken worden hoe een bezembinder, klompenmaker en sigarenmaker te werk gingen. Of hoe men aan de slag ging met glas-in-lood, beeldhouwen of pottenbakken. Ook kwamen er een schaapherder en een schaapscheerder in actie. Op de Laan / Eperweg kon men tractoren van de Oldtimer Club Hulshorst bewonderen.