• De nieuwe expositie brengt belangstellenden naar diverse locaties in Hattem.

    Angela van Erven

Nieuwe wandelexpositie in Hattem

HATTEM De nieuwe wandelexpositie 'Kijk hier... kijk daar…'Naakt door de eeuwen heen', brengt het publiek van 14 februari tot 31 maart naar elf verrassende locaties waar meer dan veertig kunstenaars te bewonderen zijn.

Angela van Erven

Voor het derde jaar op rij houden Maja de Zwaan, Bruno Barat, Marianne Langeveld en Inge in't Hout een wandelexpositie. Waar de eerste jaren de drie generaties Krabbé en de koeien centraal stonden, gaat de organisatie dit jaar een stap verder met 'naakt door de eeuwen heen', met divers werk uit particulier bezit en musea. De vier creatieve Hattemers delen samen een passie voor kunst, mensen en de stad Hattem. ,,Het idee voor een wandelexpositie is spontaan ontstaan. Het doel van de expositie is het promoten van Hattem door kunst en creativiteit. En juist in de stille maanden februari en maart brengt dit soort toegankelijke kunstprojecten met een veelzijdige thematiek leven in de stad. De tentoongestelde kunstenaars hebben zich door de eeuwen heen en tot heden door het naakte lichaam laten inspireren.

BENADEREM Kunstenaars benaderen naakt op een respectvolle en liefdevolle manier. Niet om te choqueren, maar wel om iets spannends en uitdagends te laten zien. Het is bijzonder om het naaktzijn in alle vormen en formaten aan het publiek te presenteren. De zorgvuldig geselecteerde werken tonen naakten van de 17de eeuw tot heden in diverse disciplines. Het resultaat is overwegend Nederlands, maar bevat prachtige werken uit België, Frankrijk, Hongarije en zelfs Mexico. Het oudste 'naakt'  uit de wandelexpositie is een slapende cupido van een onbekende Vlaamse meester uit de 17de eeuw. Zondermeer van museale kwaliteit is het 19de eeuwse witte marmerbeeld van Mozes als naakte baby in de mand.

Het Voerman Museum Hattem toont nog nooit eerder getoonde 'naakten' van Jan Voerman jr. en ook het Anton Pieck Museum laat een verrassende tekening van een naakte vrouw zien van haar naamgever. Met steun van het Toeristisch Informatie Punt en enthousiaste medewerking van het Voerman Museum Hattem, Anton Pieck museum en de andere locaties is dit unieke project weer tot een verrassend geheel geworden", aldus de organisatie. Startpunt van de wandelexpositie is Bruno Barat Art Gallery in de Kruisstraat.  In de Art Gallery zijn ook de beeldhouwwerken te bezichtigen van het Hattemse Beeldhouwersgilde.

STARTEN Wandelaars kunnen ook starten bij Het Pannenhuis met werk van onder andere Isaac Israëls of bij 2e Hansje in de Achterstraat met hedendaagse kunst van Francien Krieg.

In het kader van de expositie wordt op maandag 5 maart een workshop modeltekenen gegeven worden door beeldend kunstenaar Hanneke Naterop. Aanmelden hiervoor kan bij 2e Hansje. De folder met plattegrond en wandelsuggestie is gratis verkrijgbaar bij alle deelnemende locaties en bij het Toeristisch Informatie Punt. De locaties zijn vrij toegankelijk, met uitzondering van de museale collectie van het Voerman Museum en het Anton Pieck Museum. Wel is de museumwinkel tijdens de openingstijden vrij toegankelijk.