• Gerard Libert

Nieuwe fietsroute langs Stolpersteine in Hattem

HATTEM Stichting Gedenkstenen Hattem heeft samen met Rond Uit Hattem een nieuwe fietsroute gemaakt langs alle 18 Stolpersteine in Hattem. De eerste exemplaren zijn dinsdag overhandigd door het bestuur van SGH Edwin van der Wolf, Elly de Groot en Angela van Erven aan Mariëlle Karssing van het Tip en Gerrit Eekhof die de layout voor zijn rekening heeft genomen. De vernieuwde fietsroute, waarin nu ook de twee nieuwe Stolpersteine zijn opgenomen die vorig jaar zijn gelegd, heeft een lengte van 7,5 km.


In 2011 werden 16 Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan de omgekomen Joodse stadsgenoten. In 2018 kwamen daar twee Stolpersteine voor Hattemer Jacob Jan Hoogers en verzetsman Gijsbrecht van den Ende bij. Stolpersteine zijn gedenkstenen van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig voor mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn vanwege ras, geloof of levensbeschouwing. Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst.

De gedenkstenen zijn een initiatief van Stichting Gedenkstenen Hattem (SGH). ,,Doel van de SGH is het laten plaatsen van Gedenkstenen (Stolpersteine) ter nagedachtenis aan de door de nazi's gedeporteerde en vermoorde stadsgenoten. Stolpersteine zijn een herinnering aan de mensen, die hier geleefd hebben. De steen ligt in de stoep voor hun huis: hier woonden zij, hier leefden zij. Stolpersteine brengen de mensen weer thuis, het geeft de verdrevenen hun plek terug. Zo komen zij symbolisch weer thuis. Het glimmende steentje in de stoep doet ons
daar, telkens wanneer we het passeren, weer aan herinneren. Het waren mensen zoals jij, .........zoals ik", zegt bestuurslid Angela van Erven.


,,Ons project heeft als motto: 'Herdenken, met een blik op de toekomst'. Daarom ontwikkelt SGH ook educatieve- en andere projecten om het doel onder de aandacht te blijven brengen. De nieuwe fietsroute langs alle Stolpersteine in Hattem is daar één van."