• Een evenement als Eibertjesdag in Nunspeet mag doorgang vinden.

    archief bdu

Nieuwe beleidsregels rond geluid in Nunspeet

NUNSPEET De nieuwe beleidsregels rond het geluid tijdens evenementen levert in de praktijk voor organisatoren nauwelijks problemen op. Dat verwacht burgemeester Breunis van de Weerd die zich baseert op de evenementen die in 2017 zijn gehouden. Ook met de nieuwe regels kunnen deze evenementen gewoon weer worden georganiseerd.

Wijnand Kooijmans

Hij geeft dit antwoord naar aanleiding van vragen van CDA-raadslid Karel van Bronswijk die zich afvraagt of de regels soms zijn ingevoerd naar aanleiding van commotie die is ontstaan na evenementen van de Oranjevereniging Elspeet en de Elspeetse feesten. Hij vindt het vreemd dat het college met regels komt terwijl er nauwelijks klachten zijn.

SERVICE Burgemeester Van de Weerd zegt dat de nieuwe regels een service zijn naar organisatoren toe, omdat tot dit moment plaatselijke regels ontbreken. Daardoor moet het voor hen duidelijk zijn wat de mogelijkheden of onmogelijkheden zijn om evenementen op bepaalde locaties te houden. Bovendien speelt mee dat de voorschriften eenvoudiger zijn te handhaven en inwoners voldoende bescherming wordt geboden tegen onaanvaardbare hinder. Onbeperkt geluid toestaan tijdens evenementen kan de leefbaarheid van inwoners aantasten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie typen evenementen. Lichte evenementen betreft onder meer sportevenementen. Onder de middelzware evenementen met livemuziek wordt onder meer de Nacht van Nunspeet gerekend. Festivals vallen in de zwaardere categorie wanneer livemuziek ten gehore wordt gebracht. In de beleidsregels wordt ook aangegeven hoeveel evenementen op iedere locatie maximaal worden toegestaan. Voor festiviteiten bij bedrijven, sportverenigingen en andere inrichtingen kan een melding worden gedaan bij de gemeente. Hoeveel geluid mag worden gemaakt is afhankelijk van tijdstippen. Iedere aanvrager mag maximaal vier keer per jaar een dergelijke festiviteit organiseren met een maximum van twaalf dagen.

BEZOEKERS Bij het vaststellen van de maximaal toegestane decibels wordt het stemgeluid van bezoekers en het komen en gaan van bezoekers bij horeca en recreatie niet meegeteld. Het aantal collectieve festiviteiten wordt geboden aan maximaal acht dagen per jaar. Hieronder vallen evenementen als het Heineken Rhythm and Blues en de Wilddagen in Vierhouten waar er bij de horeca door heel het dorp diverse bandjes optreden. Er wordt een maximum aantal evenementen toegestaan, uitgaande van het aantal aanvragen in 2017 ingediend. Voor zware evenementen is in Nunspeet alleen plek bij het Transferium, de Zandenplas of op het terrein naast molen De Duif. Aan het aantal middelzware evenementen wordt alleen een maximum verbonden buiten de winkeltijden. Veel van de evenementen vinden plaats tijdens winkeltijden, zoals markten, braderie en sportpromotiedagen. Het college heeft de bevoegdheid af te wijken van het maximum aantal evenementen bij eenmalige situaties en bij evenementen tot 22.00 uur.