• Leslie Blackhears Smith. Het hoogtepunt van dit nieuwe unieke muziekfestival.

    Jan Erik Barendsen

Nieuw muziekfestival: New Orleans in Hattem

HATTEM De historische binnenstad van Hattem wordt zaterdag 9 september omgetoverd tot New Orleans. De bezoeker waant zich tijdens dit unieke muziekfestival in de typische sfeer van New Orleans waar niet alleen alle kenmerkende muziekstijlen aanwezig zijn, maar ook de daarbij behorende gerechten die door de lokale horeca worden geserveerd. Door de serenades vanaf het balkon zal zelfs een beetje Mardi Gras aan het evenement worden toegevoegd.

Angela van Erven

Burgemeester Jan Willem Wiggers geeft om 16.00 uur het startschot waarna stadsgenoot Wilfred Kroes op zijn trompet een vette blues vanaf het balkon van het stadhuis laat horen. New Orleans in Hattem is dankzij de steun van sponsoren gratis toegankelijk. De organisatie van het muzikale evenement is in handen van de stichting Opoe's House of Music in samenwerking met Rond Uit Hattem. Opoe's House of Music is een eerbetoon aan opoe Hiske Barendsen. Opoe en haar zoon Jan Erik Barendsen hebben beiden een passie voor muziek. Samen maakten zij over de wereld vele reizen om de wortels van muziek te ontdekken. Door de hoge leeftijd kon opoe niet langer op reis. Onder het mom wanneer wij niet meer naar de muziek kunnen, halen we de muziek naar opoe toe. Opoe's House of Music is een ideële stichting die als doel heeft muzikale talenten in contact te brengen met ervaren musici en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen.

Eén van de hoogtepunten van het festival is het optreden van Leslie Blackshear Smits. Deze zangeres, die in New Orleans opklom van straatzangeres tot muzieklegende, speelt samen met bassist Thomas Pol op het hoofdpodium op de Markt. Jan Erik Barendsen wist Smith over te halen tot dit optreden toen hij begin dit jaar in New Orleans was. ,,Het was mijn droom om echte sterren uit New Orleans naar Hattem te halen. Dat dat nu ook echt gaat gebeuren is onwerkelijk. Het kan, dankzij een paar vrienden die in mijn rare ideeën geloven. Leslie overnacht bij ons thuis en heeft aangegeven mee te willen helpen om het festival op 9 september tot een succes te maken. Het is bijzonder dat deze dame naar Hattem komt. Een andere hoofdact is de bluesband de Veldman Brothers uit Wezep. Op dit moment gezien als de beste bluesband van Nederland. Daarnaast komt Basvirtuoos Thomas Pol die net terug is van 2 jaar leven, studeren en spelen in New Orleans, naar Hattem met zijn band. Gospelkoor 'n Tune uit Rotterdam opent met met een swingend blackgospel optreden. Alle kenmerkende muziekstijlen van New Orleans gospel, blues, brass en jazz zijn zo vertegenwoordigd", aldus Barendsen.

Naast ervaren musici geven de organisatoren tijdens het festival ruimte aan de regionale talenten Vincent Veldman, Sjazz en Shabby Cabs op een open podium aan de Kruisstraat.

Het grootste talent kan rekenen op financiële, relationele en publicitaire steun van de stichting. Wie ook graag wil optreden op het open podium kan contact opnemen met de stichting. Naast muziek zijn er educatieve kinderactiviteiten op het festival zoals een gitaar van een sigarenkistje maken in de Dijkpoort. Voor meer informatie: www.opoeshouseofmusic.nl.