• Wezep is een museum rijker: Museum Oldebroek 4045 en omstreken.

    Hanneke Bloemendaal

Nieuw museum in Wezep over Tweede Wereldoorlog

WEZEP Wezep is sinds vorige week een bijzonder museum rijker. Museum Oldebroek 4045 en omstreken verhaalt over de Tweede Wereldoorlog met originele materialen, documenten en voorwerpen uit de periode 1940-1945.

Hanneke Bloemendaal

De interesse voor de periode 1940-1945 begon met het bezoeken van evenementen in onder meer Wageningen en op de Ginkelse Heide, het zien van films en het lezen van boeken. ,,In 2009 kon ik een Willys Jeep overnemen en van lieverlee verzamelde ik steeds meer", vertelt initiatiefnemer Beerd Bovendorp, die ambtenaar is bij Rijkswaterstaat.

,,In 2015 waren er in het hele land tentoonstellingen naar aanleiding van 70 jaar bevrijding, echter niet in Oldebroek. Op dat moment nam ik me voor dat er bij het vieren van 75 jaar bevrijding in 2020 wel iets zou zijn. Zo is Museum Oldebroek 4045 en omstreken ontstaan." Hij vervolgt: ,,Ik werk samen met Oudheidkundige Vereniging de Broeklanden en sta ook op markten met materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. Niet om te verkopen, maar in de hoop dat mensen iets willen schenken aan het museum."

MUSEUM Het museum bevindt zich achter de woning van Bovendorp in een apart gebouwde ruimte van zo'n 50 vierkante meter. De eerste indruk is dat het een gewone garage betreft, maar niets is minder waar. Bovendorp heeft in de loop der jaren een indrukwekkende verzameling documenten en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog aangelegd, waaronder bonnenboekjes en stamkaarten, pakjes sigaretten, onderdelen van vliegtuigen, helmen, uniformen, kranten en emblemen. Ook de Willys Jeep staat in het museum.

,,Het zijn spullen die uit Oldebroek afkomstig zijn, maar ook uit omliggende plaatsen als Kampen, Zwolle, Elburg en Heerde en zelfs uit andere delen van het land. Als mensen iets willen schenken voor het museum: heel graag. Ik neem ook spullen in bruikleen aan. We willen graag uitgroeien naar een regionaal museum met meer materiaal en meer voertuigen. Daar is uiteraard dan een grotere ruimte voor nodig."

OPENING Het museum werd op 18 april geopend door burgemeester Adriaan Hoogendoorn. De straat stond voor deze gelegenheid vol met legervoertuigen van onder meer de vereniging KTR (Keep Them Rolling), waarvan Bovendorp lid is. De datum van de opening is niet zonder reden gekozen: ,,Op 17 april hebben de Binnenlandse Strijdkrachten de laatste Duitsers uit Oldebroek verdreven. Op 19 april kwamen de Canadezen. Oldebroek houdt 18 april aan als officiële datum van de bevrijding", legt Bovendorp uit.

Burgemeester Hoogendoorn geeft aan dat het belangrijk is om de bevrijding te blijven vieren; hij hoopt dat veel scholen van de gelegenheid gebruik zullen maken om het museum te bezoeken. Museum Oldebroek 4045 en omstreken is iedere woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur geopend voor publiek. ,,Om de 14 dagen zijn we ook op zaterdagmiddag geopend, maar voor de specifieke data verwijs ik hiervoor graag naar onze website."

Museum Oldebroek 4045 en omstreken is gevestigd aan de Hortensiastraat 7 in Wezep. Meer informatie via 06-12550415 en www.oldebroek4045.nl.