• Onthulling van het opstappaneel van het Wiseperpad; een nieuw klompenpad dat onder meer over Landgoed IJsselvliedt loopt.

    Hanneke Bloemendaal

Nieuw Klompenpad in Wezep

WEZEP Het Wiseperpad is een nieuw klompenpad dat grotendeels door het buitengebied van Wezep en Hattemerbroek voert. Afgelopen vrijdag vond de officiële opening plaats met de onthulling van het opstappaneel op Landgoed IJsselvliedt in Wezep.

Hanneke Bloemendaal

De opening van het Wiseperpad mocht op veel belangstelling rekenen. Landeigenaren, vrijwilligers, familie en vrienden werden ontvangen bij boerderijcamping 't Heeterveen met de klanken van hoornblazers. Directeur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, Arjan Vriend, heette iedereen welkom. ,,Er zijn klompenpaden in Gelderland en Utrecht en we merken dat deze paden echt 'omarmd' worden door het publiek. Vorig jaar zijn er meer dan een half miljoen wandelaars geweest op alle paden samen en dat is meer dan bij de Apenheul. Dit betekent gelukkig niet dat het massatoerisme is, wel dat de plattelandseconomie ondersteund wordt. De basis ligt bij ons, maar het zijn de grondeigenaren, bewoners en vrijwilligers die de klompenpaden mogelijk maken." Iedereen die geholpen heeft om het Wiseperpad mogelijk te maken werd vervolgens bedankt met een ludiek presentje: een nestje gemaakt van (afgekeurde) klompen en een vergulde pin.

WISEPERPAD Mr. Roland van Limburg Stirum, voorzitter van Stichting IJsselvliedt, kreeg daarna het woord en hij gaf aan dat de totstandkoming van het Wiseperpad heel lang geduurd heeft vanwege de vele belanghebbenden. ,,Het Wiseperpad past bij IJsselvliedt, want we zijn een open landgoed. Het brengt natuur, cultuur, boerenlandschap en historie bij elkaar. De route voert onder meer langs het mausoleum waar mijn oudoom ligt begraven, over de mooie IJsselvliedtlaan, het Sterrenbos en langs Boerderijcamping 't Heeterveen. Ik wil iedereen danken die hier aan meegewerkt heeft." Ook wethouder Liesbeth Vos is content met de samenwerking: ,,Dit noemen wij 'Oldebroek voor mekaar'. Wat is er mooier dan samen bewegen of stil te zijn om de natuur te laten spreken. Het heeft allemaal wat langer geduurd dan vooraf gepland was, maar het Wiseperpad is dan ook bijna het langste klompenpad van het land. (…). Mooi is ook dat de wandelaar van het ene klompenpad naar het andere kan lopen. Dat maakt de intensiteit nog groter en het symboliseert ook de verbinding tussen mensen."

OPENING Vlakbij de ingang van Boerderijcamping 't Heeterveen onthulden wethouder Liesbeth Vos en Arjan Vriend het opstappaneel van het Wiseperpad. Vanaf hier kan het nieuwe klompenpad gelopen worden, maar er kan uiteraard ook op andere punten 'opgestapt' worden zoals bij NS Station Wezep en Klompenwinkel & Snackbar Nagelhout in Hattemerbroek. Bij het laatste opstappunt is een leuk 'Onderwegtasje' verkrijgbaar gevuld met een broodje, een drankje en iets lekkers.

Ook ontwikkelde eigenares Zwiertje Nagelhout het speciale 'Hattemerbroeker Klompenpaddrankje', een smaakvol likeurtje in miniatuurvorm. Het Wiseperpad is het 112e Klompenpad en circa 17 kilometer lang. De route wordt gemarkeerd door paarse bordjes met daarop een paar klompjes.