• Vorst Marco Wolf en Prins Carnaval Hans Blok willen carnaval in Hattem nieuw leven in blazen.

    c.v. De Kladdegatters

Nazomercarnaval als voorproefje nieuwe carnavalsvereniging

HATTEM Onder leiding van prins carnaval Hans Blok klinkt volgend jaar weer het Alaaf in Hattem. Een groep fervente carnavalsvierders uit de Hanzestad heeft een nieuwe carnavalsvereniging opgericht. Onder de naam 'De Kladdegatters' wil de vereniging het carnaval nieuw leven in blazen in Kladdendonk, zoals Hattem tijdens carnaval genoemd gaat worden.

Angela van Erven

Nadat carnavalsvereniging De Diekpoorters jaren geleden werd opgeheven was er lange tijd geen carnavalsvereniging in de IJsselstad. De eerste ideeën voor een carnavalsvereniging ontstonden in eetcafé De Kruusing, waar Marco Wolf samen met zijn vrouw Akkie de scepter zwaait. ,,Er zijn veel Hattemers die in Zwolle carnaval vieren. Samen met Hans Blok hebben we het erover gehad en zo is het balletje gaan rollen. Met een groep is het altijd leuker dan alleen carnaval vieren", vertellen Akkie en Marco Wolf en Hans Blok. Eetcafé de Kruusing is de residentie van de carnavalsvereniging die dan wordt omgedoopt tot 'Het Kladdegat'.

GEKOZEN De naam De Kladdegatters was snel gekozen en is een verwijzing naar de legende van de spookhond Kladdegat. ,,Inmiddels is er contact gezocht met een aantal oudgedienden. Hoewel de Kladdegatters een serieuze vereniging is met statuten en spelregels staat een gezellige ongedwongen sfeer centraal. Iedereen kan lid worden voor 11,11 euro per jaar. Als carnavalsvereniging willen we de kans bieden om gezamenlijk activiteiten te organiseren. Als initiatiefnemers willen we een goede basis neerzetten. We zijn nu in de opstartfase, voordat je een solide basis hebt ben je jaren verder. Dan zal blijken of er genoeg animo is om carnaval in Hattem te vieren. We zijn nog op zoek naar leden voor de Raad van Elf", geven de initiatiefnemers aan. De voorbereidingen voor het carnaval in 2019 zijn inmiddels in volle gang. Gestart zal worden met het kindercarnaval op de vrijdagmiddag. De Kladdegatters vieren carnaval onder de vlag van Zwolle, waar ook deelgenomen gaat worden aan de optocht. Op 16 november vindt tijdens een gezellig feest de benoeming van Prins Hans Blok plaats. ,,Hij is een zeer geschikte prins. Het is een gezellig persoon die betrokken is bij de gemeenschap en wel van een feestje houdt", aldus Marco en Akkie Wolf. Hans Blok: ,,Het is een eer om gevraagd te worden om Prins Carnaval te worden. In overleg met de twee adjudanten, waarvan we de namen nog even geheim houden wordt een mooi programma samengesteld."

KENNIS Wie alvast kennis wil maken met de Kladdegatters is welkom op vrijdag 7 september tijdens het Kladdegatter nazomercarnaval in Residentie de Kruusing. Naast een optreden van DJ Hansi Wurst, een live optreden van de Kleikloeten en een zomers speciaal biertje van de tap wordt alvast een voorproefje gegeven op het carnavalsfeest. ,,Het zomer carnaval is voor iedereen en de toegang is gratis. Deze avond is een stuif-es-in party om onze carnavalsvereniging meer bekendheid te geven", aldus Hans Blok.