• Wijnand Kooijmans

'Kaalslag langs de A28 geen oplossing'

NUNSPEET Er moet niet rigoureus worden ingezet op het kappen van alle naaldbomen langs en in de middenberm van rijksweg A28 tussen Wezep en Harderwijk. De vier betrokken gemeenten voeren hierover nog overleg met Rijkswaterstaat.  

Wijnand Kooijmans

De gesprekken worden gevoerd door de burgemeester van de vier gemeenten en de betrokken wethouders. Dat zegt wethouder Marije Storteboom van de gemeente Nunspeet naar aanleiding van vragen in de raadscommissie Ruimte.

Koos Meijer (CDA) geeft aan dat de kapplannen zijn op verzoek van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland en Rijkswaterstaat alleen uitvoerder is. Hij wil dat daarom ook de antwoorden van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur op vragen van de Tweede Kamerfractie van zijn partij bij het geheel worden betrokken.

Volgens wethouder Storteboom is er al gesproken met de veiligheidsregio. In het verleden heeft een soortgelijk plan op tafel gelegen hetgeen na overleg niet is uitgevoerd. Ze vindt dat niet op voorhand moet worden besloten alles te kappen.

Er is langs de rijksweg veel gemengd bos waar het gevaar van een brand en het overslaan daarvan veel minder is. Dat maakt het, zo vindt de wethouder, niet noodzakelijk in deze gebieden alle naaldbomen te kappen. Er moet, zo vindt ze, worden gekeken wat de risico's zijn bij het uitbreken van een brand en wat de gevolgen daarvan zijn.

Wethouder Storteboom zegt dat zeventig procent van alle branden een gevolg is van menselijk handelen. Wanneer mensen daarvan bewust worden gemaakt zijn, zo zegt ze, veel branden te voorkomen. Volledige kaalslag wordt door de gemeenten niet als oplossing gezien.

Gemeentebelang houdt zaterdag tussen 10.00 uur en 14.00 uur een handtekeningsactie op de Markt in Nunspeet tegen het kappen van de bomen.