• Zomer aan het Heerderstrand.

    Eigen foto

Mooie cijfers voor buitenbaden

VELUWE Het aanhoudende fraaie zomerweer tovert een zonnige lach op de gezichten van exploitanten van buitenbaden. Dat vormt een scherp contrast met de binnenbaden, waar overwegend juist een mindere score wordt geboekt.

Dick van der Veen

Manager Hugo Zorglmann van De Hokseberg in 't Harde wrijft zich in de handen. ,,We hebben nu al het resultaat van 2017 geëvenaard. Met een groot deel van juli en augustus nog voor de boeg kan het niet anders of we schrijven straks mooie cijfers in de boeken bij." De Hokseberg ziet die toename over alle leeftijdsgroepen verdeeld. Extra voorzieningen voor de jeugd missen hun uitwerking niet. Het bad trekt gemiddeld op jaarbasis 40.000 bezoekers. Het Berghuizerbad Wapenveld verwacht een plus tussen de 15 en 20 procent dit jaar. Sinds de overname door een stichting gaat het crescendo. De Brake in Nunspeet is één van de grootste en best geoutilleerde zwemvoorzieningen in de regio. Titus Mennen, directeur van het sportbedrijf, zag in de eerste warme weken de belangstelling voor het recreatieve zwemmen teruglopen. ,,Met de Zandenplas in de buurt is dat geen wonder. Wat je nu ziet is een vorm van zonnemoeheid. Mensen gaan meer voor een frisse duik en dat krikt de cijfers op." Voor De Brake betekent het dagen van 600 tot 800 gasten, met op een topdag zelfs 1.100 unieke bezoekers. Het subtropisch zwemparadijs kan jaarlijks rekenen op 100.000 tot 110.000 mensen. De voortdurende innovaties, verwelkoming door een gastvrouw en verscherpt toezicht trekken aandacht.

OMGEKEERD De Veldkamp in Wezep laat weten dat de ene bij de andere dag sterk verschilt. ,,We hadden vooral mooie ontwikkelingen in december en januari. Dit dankzij de kou in die periode." Bij De Marke in Hattem houdt men zich vast aan het drukke vorige seizoen. Er wordt gereageerd met een aangepast rooster. Voor directeur Erik Droogh van Leisurelands is het aanhoudende mooie weer een warme vriend. Het vergelijk van de periode tot 6 juli dit jaar en 2017 spreekt voor zich: Zandenplas Nunspeet plus 40 procent, Kievitsveld Emst stijging 27 procent en Heerderstrand toename van 24 procent. Bij hem nog geen euforie. ,,Vorig jaar tot 1 juli ook mooie cijfers, daarna werd het een stuk minder." Opvallend ook de toenemende belangstelling voor wellness in de zomermaanden. Hester van de Bos van InternationalWellnessResorts IWR, marktleider, waartoe onder meer de Veluwse Bron behoort, stelt dat de gang naar de sauna niet langer aan herfst en winter is voorbehouden. ,,We boekten in 2017 een plus van 20 procent in de zomer. Met name in de avonduren. De uitkomst van een enquête onder ruim 3.200 saunagangers. Er is een hang naar streeploos bruin in de tuin zonnen en relaxen, zo krijgen we te horren. Het liefst gaat men met partner, vriend of vriendin maar, saillant detail, als ze een bekende Nederlander zouden ontmoeten dan is er een voorkeur voor koningin Maxima, gevolgd door Marco Borsato en op de derde plek Gordon. Saunabezoekers trainen het lichaam om zichzelf te koelen. Verkoelende neveldouches, dompelbaden en stortemmers werken daaraan mee.