Molecaten Ruiterdag in Hattemse bossen

HATTEM Landgoed Molecaten in Hattem staat zaterdag 17 oktober in het teken van de cross country met een open samengestelde wedstrijd (SGW) voor paarden in de klasse B, L, M en Z. De Molecaten Ruiterdag valt dit jaar precies een week na het internationale Military Boekelo. In deze spectaculaire tak van paardensport rijden de ruiters in volle galop een route door het bos, waarbij verschillende natuurlijk hindernissen zoals greppels, boomstammen en waterpartijen overwonnen moeten worden.

In Hattem komen onder andere Tim Lips (Breda) en Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen) aan start. Beide eventingruiters maakten in september deel uit van het Nederlandse team dat op het EK in Blaircastle vierde werd. Voor de Hattemse Rijvereniging de Marleruiters staan Celeste van Pijkeren, Elke van Renssen en Misha Postma op de startlijst. Opvallende namen op deze lijst zijn Boa Ying Feng, Zhoa Tai Teng, Hu Ri Cha, Rua Jie en Sun Hun Dong. Deze vijf Chinese ruiters starten met een Nederlandse gastlicentie.

Molecaten Ruiterdag

De samengestelde wedstrijd aan de Veldweg in Hattem start met de dressuurproef. Voor sommige deelnemers staat de dressuur op vrijdag 16 oktober al op het programma. Vervolgens rijden de combinaties op zaterdag een springparcours en wordt de wedstrijd afgesloten met de kilometerslange cross country. De winnaar is de combinatie die het beste presteert over alle onderdelen. De paardensportdiscipline is met name populair in landen als Engeland en Duitsland, en wordt geassocieerd met wax jassen en Jack Russels.

Het evenement in de prachtige Hattemse bossen is gratis toegankelijk en wordt jaarlijks bezocht door honderden liefhebbers van buitenleven en ruitersport en het biedt een prachtig tafereel voor een uitgebreide boswandeling. Op het hoofdterrein en diverse kraampjes in het bos is het mogelijk om koffie/thee, warme chocolademelk en de beroemde erwtensoep te nuttigen. Voor het parkeren van de auto wordt een kleine financiële tegemoetkoming gevraagd. In verband met veiligheid is het van groot belang dat honden uitsluitend aangelijnd worden meegenomen.

Hoofdsponsors: Rabobank, Molecaten, Veluwenkamp. Kijk voor uitgebreide informatie op: www.sgw-hattem.nl

Uitleg eventingsport (SGW)

Tijdens een samengestelde wedstrijd rijden de combinaties een dressuurproef, een springparcours en een crosscountry (de "cross"). De resultaten van deze onderdelen bepalen samen de uiteindelijke score in de wedstrijd. De cross is het meest avontuurlijke onderdeel van deze veelzijdige discipline. De cross gaat door weilanden en bossen waarbij natuurlijke hindernissen overwonnen moeten worden. Natuurlijke hindernissen zijn bijvoorbeeld vaste hindernissen, wallen, slootjes, greppels en waterhindernissen. De cross wordt op tijd verreden. Te langzaam rijden levert strafpunten op, maar ook te snel rijden wordt bestraft. Bij de cross is het dragen van een veiligheidshelm en bodyprotector verplicht. Voorafgaand aan de cross vindt er een veterinaire controle plaats.