• Peter Bakker

Minister: overlast Lelystad maximaal beperken

VELUWE De geluidsoverlast door de geplande uitbreiding van vliegveld Lelystad moet zoveel mogelijk worden beperkt. Als het anders en beter kan, bijvoorbeeld bij de aanvliegroutes, wil verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen daar zeker naar kijken.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer benadrukte ze dat het proces 'zorgvuldig en transparant' moet verlopen, op basis van de juiste gegevens. Ze zei begrip te hebben voor de zorgen in de regio over de routes, zeker omdat nog niet duidelijk is hoe die er precies uit gaan zien. Het is de bedoeling dat Lelystad vanaf 1 april 2019 vluchten van het drukke Schiphol gaat overnemen.

Door de ervaringen met Lelystad wil de minister bewoners voortaan meer betrekken bij nieuwe plannen voor de luchtvaart in Nederland. Vanaf het begin wil ze samen met bewoners ,,een plan maken voor de toekomst'', zo zei ze. De uitnodiging geldt ook voor andere overheidsinstanties en deskundigen. Volgens haar is daar een ,,brede behoefte'' aan.

GROTE SLACHTOFFER ,,Ze voelen zich bedonderd, de burgers van Gelderland en Overijssel. Vanaf 2019 krijgen ze dagelijks te maken met het lawaai van laag overkomende vliegtuigen die naar Lelystad Airport gaan", schrijft De Volkskrant. In een uitgebreide 'whodunit' concludeert de krant dat vooral inwoners het grote slachtoffer zijn en zoekt naar de oorzaken.