• ALEXANDER SCHIPPERS

Minister blijft bij geplande opening Lelystad

VELUWE (ANP) Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) blijft bij de geplande opening van Lelystad Airport per 1 april 2019. Ze liet dinsdag aan de Tweede Kamer weten dat deze openingsdatum vooralsnog haar streven blijft en dat zij zich hier ,,100 procent'' voor zal inzetten.

Vliegveld Lelystad wordt uitgebreid om Schiphol te ontlasten. Een aantal oppositiepartijen wil uitstel en vraagt om zorgvuldigheid boven snelheid. Eerst moet herindeling van het luchtruim plaatsvinden en een zorgvuldig inspraakproces, zegt bijvoorbeeld Suzanne Kröger van GroenLinks. De herinrichting moet ervoor zorgen dat het luchtruim efficiënter wordt ingedeeld, maar zal waarschijnlijk niet eerder dan 2023 klaar zijn.

Minister Nieuwenhuizen ziet hier niets in, maar houdt nog wel een slag om de arm. Het moet namelijk wel eerst blijken of alles op tijd lukt.

WEERSTAND In de omliggende provincies is veel weerstand tegen de voorgestelde vliegroutes voor het vliegveld. Veel mensen zijn bang voor geluidsoverlast. Er komt begin volgend jaar wel een nieuw onderzoek naar de gevolgen voor de omgeving omdat er in het vorige onderzoek fouten zijn gemaakt.

MILIEU Het debat ging dinsdag over het zogeheten milieueffectrapport (MER). Die moet worden aangepast omdat is gebleken dat er in de MER van 2014 fouten zaten. Actiegroepen pleitten eerder in de Tweede Kamer voor een volledig nieuw milieueffectrapport. Maar Nieuwenhuizen wil liever niet ,,terug naar de tekentafel'', zei ze dinsdag.

BESLUIT Maandag werd bekend dat de minister waarschijnlijk pas in maart een definitief besluit over de aanvliegroutes naar Lelystad Airport, dat dus op 1 april 2019 moet opengaan. Oorspronkelijk moest de knoop hierover al in november worden doorgehakt, maar onder meer omdat het milieueffectenrapport (MER) moet worden geactualiseerd duurt het allemaal langer.