• Wouter van Dijk

Maatregelen om vogelgriep in Biddinghuizen

ELBURG (ANP) Er is een landelijke ophokplicht voor pluimvee ingesteld nadat op een eendenbedrijf in Biddinghuizen in Flevoland vermoedelijk de extreem besmettelijke (hoogpathogene) variant H5 van vogelgriep is vastgesteld, zo meldt het ministerie van Landbouw.

De ongeveer 16.000 vleeseenden van het getroffen bedrijf worden vrijdag nog geruimd. Vier pluimveebedrijven die dichtbij liggen (tot 3 kilometer) worden onderzocht op vogelgriep. In een zone van 10 kilometer rond het eendenbedrijf geldt een vervoersverbod. In die zone liggen 23 pluimveebedrijven.

OPHOKPLICHT De ophokplicht geldt voor commerciële bedrijven die vogels houden voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild. De maatregel moet voorkomen dat andere bedrijven besmet raken. Ook moeten bedrijven extra hygiënemaatregelen nemen.

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen. Verder is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels. Vorig jaar november is voor het laatst de ophokplicht ingesteld vanwege vogelgriep. Toen ging het om een voorzorgsmaatregel, die ruim vijf maanden van kracht bleef.

In ons land is vorige maand voor het laatst vogelgriep geconstateerd. Toen ging het om een kippenbedrijf in het Zeeuwse Sint Philipsland dat getroffen was door de milde (laagpathogene) variant van vogelgriep. De 42.000 legkippen werden afgemaakt.