• Vier leden van de Hervormde Dorpskerk in Oldebroek hielpen bij de bouw van een school in Malawi.

    Eigen foto

Leden van Dorpskerk bouwen school in Malawi

OLDEBROEK Vier leden van de Hervormde Dorpskerk in Oldebroek hielpen deze zomer mee met de bouw van een school in Malawi. Het geld voor de school plus een huis voor vier leerkrachten werd bijeengebracht door de jeugdleden van de kerk.

Hanneke Bloemendaal

Misolo ligt verscholen in de rimboe van Malawi, tegen de grens van Mozambique aan en ver van de bewoonde wereld. ,,Het dorpje ligt 500 kilometer van de hoofdstad Lilongwe, waar we geland zijn en zo'n 135 kilometer de jungle in", vertelt Gerrit van de Streek, koster van de kerk in Oldebroek, die samen met Frank Bosch, voorzitter van de zendingscommissie en kerkleden Gerrit van Loo en Lammert van Olst een reis van zes weken naar Malawi maakte.

,,Wij zijn in contact gekomen met dominee Schaafsma, die zowel in Doornspijk als Baarn voorganger is geweest en met zijn vrouw jaren in Malawi gewoond heeft. Hij vertelde dat kinderen zo'n twintig kilometer moeten lopen om naar school te kunnen en dat er dringend behoefte is aan een school in Misolo. De jeugdleden van onze kerk hebben zich ingezet met clubavonden en verkoopacties en hiermee maar liefst 30.000 euro bijeengebracht. Het hele project, een school met twee ruime lokalen, een lerarenwoning, twee toiletgebouwtjes en een waterput, kostte 70.000 euro. Het resterende bedrag is bijeengebracht door de protestantse kerk in Baarn, waarvan ook leden hebben meegeholpen met de bouw, en de GZB."

LEEFOMSTANDIGHEDEN Malawi is één van de armste landen ter wereld. De lokale bevolking woont in hutten gemaakt van stro en riet. Ze leven van ruilhandel van zelf verbouwde producten als mais, bonen, rijst, zoete aardappels, bananen en tomaten. ,,Verder eten ze vlees van kippen en geiten en zelfs muizen, die ze roosteren boven het vuur en vervolgens met huid en haar opeten," vertelt Van de Streek. Frank Bosch vult aan: ,,Er zijn ook mensen die in stenen huisjes wonen, maar voor de stenen moet jarenlang gespaard worden. De lokale bevolking heeft zelf meegebouwd aan de school en de lerarenwoning, maar het is absoluut noodzakelijk om het project aan te sturen. Dit was best lastig, want er spraken maar twee mensen redelijk Engels, de rest van de communicatie was 'handen en voetenwerk'. Een boormachine bijvoorbeeld hadden ze nog nooit gezien, ze dachten dat het wapens waren."

SCHOOL Bij vertrek naar Nederland is de school in Misolo nagenoeg klaar. Het is de bedoeling dat uiterlijk in september de eerste kinderen lessen gaan volgen in het nieuwe gebouw. ,,Het is een christelijke school in moslimgebied en mag daarom geen 'christelijke' school genoemd worden, maar wel zendingsschool," legt van de Streek uit. ,,Wij schatten in dat er zo'n 200 à 300 kinderen om beurten 's ochtends en 's middags naar school zullen gaan. De leerkrachten worden geleverd door de staat." Het hele project blijft onder toezicht van de GZB en dominee Hausting, de opvolger van dominee Schaafsma. ,,Als kerk blijven wij het project ook de komende jaren financieel ondersteunen", besluit Bosch.