• Bea Rozendaal op haar best, oftewel geconcentreerd aan het werk in Doornspijk.

    Hennie Hartholt

Kunst op de Rozenhof in Doornspijk

DOORNSPIJK Aan de Rode Landweg in Doornspijk woont al zo'n 25 jaar de familie Rozendaal. Ondertussen ingeburgerd in de regio, maar de wortels liggen in Vlaardingen. Bea Rozendaal tekende altijd al wel, onder andere afbeeldingen die werden gebruikt op de zondagsschool, maar ze had altijd gezegd dat ze ooit wilde gaan schilderen.

Hennie Hartholt

Toen zij 5 jaar in Doornspijk woonden herinnerde haar man haar hier aan en daar bleef het niet bij. Hij maakte een afspraak bij een kunstschilder in Nunspeet. Daar begon het, lessen van Hans Bulder uit Apeldoorn volgden en hierna bezocht mevrouw Rozendaal de Academie voor beeldende kunsten in Nunspeet. Als je haar ergens in wilt delen valt ze onder de realistische schilders. ,,Regelmatig werd gezegd dat ik groter, forser moest werken, maar ik heb mijn eigen stijl."

STILLEVEN Een voorbeeld is te zien op een stilleven met een bosje prei in een krant gewikkeld en aan de rand van de tafel zit een briefje met wat tekst erop, vastgeplakt met een plakbandje. Een bezoeker stak eens de hand uit om het briefje te pakken of aan te raken: een groot compliment voor de schilderes. In het atelier aan de Rode Landsweg hangen veel schilderijen van haar hand. Omdat haar man van stadsgezichten houdt, heeft ze een aantal schilderijen van Elburg gemaakt. Onder andere van de Vischpoort. Ze werkt in dat geval van een foto, maar gaat ook meerdere malen ter plekke kijken en schetsen om het schilderij zo compleet mogelijk te maken. ,,Ik werk met goed materiaal en als ik een penseel heb met een haartje wat de verkeerde kant uit gaat, dan koop ik een nieuwe. Ik gebruik Rembrandt olieverf vanwege de kwaliteit. Na een jaar kan het schilderij worden afgelakt met vernis."

Rozendaal heeft een paar jaar geleden Van Gogh geschilderd. De opdracht was om de schilder te verbinden met een hedendaags iets. Zo kwam ze op het idee om Van Gogh te schilderen, terwijl deze een selfie maakte. Diezelfde Vincent van Gogh staat op een standaard in de expositieruimte, als een mooi bronzen beeld, ook van de hand van Rozendaal. Om wat nieuws erbij te hebben begon ze met het maken van bronzen beelden. In haar atelier staat nu het borstbeeld van Maarten Luther. Zij is druk doende om dit beeld van was te maken, waarna het later in brons gegoten wordt. Dit vanwege het feit dat dit jaar 500 jaar Reformatie wordt herdacht. Ook een schilderij van Maarten Luther met aan beide zijden zijn ouders staat te pronken in het atelier alsmede een afbeelding van zijn vrouw, Katharina van Bora. In Veluweland heeft al eens een karakteristieke foto van Rozendaal gestaan.

SCHILDEREN ,,Ik stond eens buiten te schilderen en had mijn penselen in de mond. Dat is handig met het pakken en had mijn baret op. Daar is toen een foto van geschoten." Nog wat voorbeelden van werk van haar hand: de buurman die zijn koe zit te melken, een gezicht op strandhuisjes bij Kamperland, maar dan in de sneeuw met een dreigende lucht erboven. Info: 0525-661566 of jh.rozendaal@planet.nl