• Het is goed toeven op het Kozakkenveer.

Kozakkenveer: dorpstrots

VEESSEN Elf jaar geleden schonken de mannen van het Kozakkenveer Veessen een uniek recreatief uithangbord. Nu zijn de bestuurders bereid om de zware verantwoordelijkheid op de schouders te nemen voor het beheer van het totale havengebied in het kader van het Rivierfront.

Dick van der Veen

,,We zien het zelf als een uitdaging", klinkt het uit de mond van Harco Mulder en Geb Dokter, twee mannen die ook nog eens jaarlijks met een auto de koude van de pool trotseren om daarmee geld voor zeer goede doelen als de stichting De Rode Beer en een zwembad voor iedereen bij elkaar te rijden. Ze hebben op 1 april een goede start gemaakt met een nieuw seizoen van het veer, dat met ruim 22.000 bezoekers in 2015 een nieuw record bereikte. ,,Als straks de havenmond is uitgediept en we de boot, een voormalige Belgische garnalen kotter, niet meer bij laag water aan de ketting moeten laten liggen, hopen we over de magische 25.000 heen te schieten. In een mooie zomer, dat wel, want het weer speelt een cruciale rol."

Beide mannen hebben samen dienst. Regelmatig benut iemand het belsysteem aan de oevers. Ze weten zich gesteund door een groep van 40 tot 45 vrijwilligers. ,,We werken met tweetallen: een schipper en iemand aan boord die kaartjes verkoopt en helpt bij vertrek en aankomst. Een groep met nogal wat senioren. Het zou plezierig zijn als er wat aanwas van jonge mensen komt, zodat we op enig moment niet in de problemen raken. Als er kandidaten zijn voor het behalen van een vaarbewijs dan financieren we dat. Maar wie aan boord wil helpen, al is het maar een paar uurtjes per maand, is ook van harte welkom. We draaien in twee diensten: van half tien tot half twee en van half twee tot half zes." (zie voor informatie www.kozakkenveer.nl)

HULPVAARDIG Op een topdag zet het veer 550 mensen over. ,,Dan zijn wij niet ingeroosterd hoor", lachen de mannen. Ze weten dat op zulke momenten vanuit het niets vrijwilligers opduiken die het dienstdoende duo ontlasten opdat het even bij Nol op het terras op verhaal kan komen. Wanneer in 2017 het Rivierfront gereed is en de beschoeiing aangepast, heeft het veer recreatieve meerwaarde. ,,Het is niet voor werkverkeer. Twaalf mensen al dan niet met fietsen is ons maximum. Aan de overkant is de uitdaging van Infocentrum De Nul en de Duursche Waarden. Bij ons houden we de bezoekers zogezegd niet aan het lijntje, maar gaan we met een los varend schip een stukje de IJssel op. Er is bij Fortmond een mooie uitkijktoren, de gerestaureerde pijp van de voormalige steenfabriek en direct vanaf de loopplank kijk je in een ooievaarsnest." Het veerkaartje kost elf jaar na dato nog steeds niets meer dan een euro. Wie het veer wat extra's wil toestoppen moet zoeken naar een pot in de kajuit. Vragen om geld is de mannenbroeders vreemd. Hoe anders toont zich de skyline van Veessen als je er vanaf de veerboot midden op de IJssel mee wordt geconfronteerd. Hoe mooi moet dat straks zijn met een prachtig havengebied.