• Foto ter illustratie.

    Bram van de Biezen

Korte vakanties: Veluwe zakt naar derde plaats

VELUWE De Veluwe staat op de derde plaats op de ranglijst van populaire korte vakantieregio's. Wel blijft Gelderland de favoriete provincie. Dat blijkt uit het jaarlijks Continu Vakantie Onderzoek.

Dick van der Veen

Het aantal binnenlandse vakanties nam af met 2,4 procent; Gelderland stak daar gunstig bij af met een terugloop van 2,1 procent. Wel is het aantal overnachtingen van Nederlandse vakantiegangers in Gelderland in 2018 met 4% toegenomen naar 17 miljoen. In heel Nederland nam het aantal overnachtingen toe. Het positieve effect bestaat daar uit dat mensen langer blijven.

TERUGLOOP In 2018 hielden Nederlanders bijna 1,9 miljoen vakanties op de Veluwe en de Veluwerand. In 2017 stond de Veluwe nog op één. De regio neemt nu de derde plaats in, na de Noordzeebadplaatsen en de Groningse, Friese en Drentse zandgronden. Door de mooie zomer van 2018 hebben de waterrijke gebieden hier mogelijk meer van geprofiteerd.

Nederlanders hielden vorig jaar bijna 2,9 miljoen vakanties in Gelderland. Behalve de Veluwe, zijn ook de andere Gelderse regio's goed bezocht. Bezoekers gaven daarbij 495 miljoen euro uit, zo'n kleine 5 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Gedeputeerde Bea Schouten (Toerisme): ,,Ik ben trots op de grote populariteit van onze provincie als vakantiebestemming. En ik stel vast dat behalve de Veluwe, ook de Achterhoek en de regio's Arnhem-Nijmegen en het Rivierenland gezamenlijk meer dan een miljoen bezoekers trekken.''

Uit cijfers van het CBS blijkt dat ook buitenlandse toeristen Gelderland steeds beter weten te vinden. Het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen en zakelijke bezoekers steeg in de eerste negen maanden van vorig jaar met 14,4 procent naar bijna 1,5 miljoen ten overstaande van de overeenkomstige periode het jaar ervoor. De Nederlandse groei bedraagt in die periode bijna de helft (7,6 procent).