• Gonny van Duinen

KerstKuier met duizend lichtjes langs kerstverhaal Hattem

HATTEM De engelen, Zacharias en Elizabeth, de wijzen uit het Oosten, Herodes en natuurlijk Jozef en Maria en het kindje Jezus. Ze zijn er allemaal tijdens de KerstKuier, op 18 december in Hattem. Het doel van de Kerstkuier is om door drama, (samen)zang en muziek te vertellen over de betekenis en de blijde boodschap van kerst.

Angela van Erven

De wandeling start tussen 18.00 en 19.30 uur op het Voermanplein, en duurt ongeveer een uur. In die tijd lopen bezoekers een route door de binnenstad en komen ze langs zeven scènes uit het kerstverhaal. Deelnemers kunnen luisteren naar verschillende bands en koren en zien de Hattemse dominees als herders. De kuier wordt extra sfeervol door duizend lichtjes, een bezoek aan de stal en warme chocolademelk aan het einde op de Markt. Het is voor de vierde keer dat de KerstKuier wordt georganiseerd. Tijdens voorgaande edities liepen tussen de 2500 en 5000 mensen mee. Vorig jaar werd gekozen voor een Volkskerstzang. De organisatie probeert beide evenementen met elkaar af te wisselen.

,,Met een Kerstkuier ben je actiever bezig en met een Volkskerstzang staat de samenzang centraal", geeft Margreet Mulder namens de initiatiefnemers aan. ,,De sfeervolle binnenstad van Hattem leent zich ontzettend goed voor de Kerstkuier. Aanwonenden zijn meestal ook enthousiast en werken mee om hun woning mooi te verlichten. De kinderen van de oudste groepen van de meeste basisscholen in Hattem krijgen vooraf een bouwpakket van een kerststal. Die kan in elkaar geknutseld worden. Tijdens de Kerstkuier wordt op verschillende plekken aanvullingen op het bouwpakket uitgereikt. Kinderen die op school geen bouwpakket hebben ontvangen, ontvangen die bij de start. De organisatie heeft alle hoogtepunten van de afgelopen jaren bij elkaar gebracht in één Kerstkuier. Nieuw is dat de kinderen actief meedoen tijdens de samenzang in de Andreaskerk. Ze krijgen muziekinstrumentjes en mogen de Ontmoetingsband 'helpen' met de begeleiding van de zang. Een ander nieuw element is dat het engelenkoor niet een bestaand koor is maar gevormd wordt door enthousiaste mensen die graag zingen. Vooraf hebben ze twee keer geoefend. Het resultaat is te beluisteren op 18 december op de molen." De Kerstkuier wordt door afvaardigingen uit alle kerken in de Hanzestad georganiseerd.

De werkgroep bestaat uit Ben van der Ziel, Katja van 't Ende, Ellen Keet, Chris Harwig, Delien Havinga, Jan Westerbeek, Diet van Olst, Rieke Veurinc, André Geerds en Margreet Mulder. ,,Dat is juist het mooie. We hebben een hele gemêleerde werkgroep, maar we vullen elkaar goed aan. Allemaal een andere achtergrond maar één doel: de blijde boodschap van kerst bij zoveel mogelijk mensen brengen. Er werken ongeveer 100 vrijwilligers mee en gelukkig kunnen we terugvallen op sponsors. Zonder vrijwilligers en sponsors zouden we de Kerstkuier niet kunnen organiseren." Iedereen kan gratis meelopen. De route is ook toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Erkan een vrijwillige bijdrage worden gegeven.