Jubileumconcert Jubilate Deo

HATTEM De Christelijk Gemengde Zangvereniging Jubilate Deo voert op 10 november het oratorium 'Elijah' van Felix Mendelssohn-Bartholdy uit. Een avond met een lach en een traan omdat niet alleen het 75-jarig bestaan van het koor wordt gevierd, maar er ook na vijftig jaar afscheid wordt genomen van dirigent Jaap Neuteboom.

Angela van Erven

,,Het wordt echt groots en een bijzondere avond", geeft Martine Borst namens Jubilate Deo aan. ,,Het oratorium Elijah is een belangrijk werk uit het begin van de romantiek. Voor de opvoering is een groot koor en begeleidingsorkest nodig. Het koor wordt begeleid door professionele musici. Naast de vocale solisten Heleen Koele, Carina Vinke, Leon van Liere en Hans-Christian Hinz verlenen ook het Nationaal Symfonisch Kamerorkest en organist Joop Schets hun medewerking. De uitvoering vergt veel inzet van de zeventig leden. In totaal zijn we twee jaar bezig geweest met de voorbereidingen."

AFSCHEID Dit concert zal voor Jaap Neuteboom het laatste concert zijn als dirigent. Neuteboom is een prille twintiger en student Piano en Orgel aan het conservatorium, als hij wordt gevraagd om de dirigeerstok over te nemen. ,,Terugblikken is lastig. Er is in die vijftig jaar veel gebeurd. We kunnen beter vooruitkijken. Helaas is het verenigingsleven op z'n retour. Er wordt op scholen niet meer gezongen, de kerken lopen leeg. En als er nog gezongen wordt, is dat vaak met begeleiding van een CD. Financieel is het, niet alleen voor koren, maar voor het hele verenigingsleven, moeilijk om het hoofd boven water te houden. Door het beleid van de landelijke overheid gaat veel van het opgebouwde culturele leven verloren. Eens zal het te merken zijn, want een land kan niet zonder zijn eigen cultuur. Na vijftig jaar is het mooi geweest. Ik heb altijd gezegd dat ik, wanneer de gezondheid het toelaat, stop op mijn zeventigste. Er zijn ook andere dingen om van te genieten."

Neuteboom studeerde aan de conservatoria van Zwolle en Arnhem piano, orgel en koordirectie. Als piano- en orgeldocent bracht hij velen de fijne kneepjes van het vak bij. Daarnaast was hij vijftig jaar stadsbeiaardier, organist in de Ontmoetingskerk en nu nog organist van de Andreaskerk. De afgelopen jaren had Neuteboom diverse koren en fanfareorkesten onder zijn hoede. In al die jaren bleef hij zijn eerste liefde, Jubilate Deo, trouw. ,,Bij Jubilate Deo is mijn muzikale loopbaan begonnen. Op één of andere manier is het koor verweven in mijn leven, mede doordat we samen hele fraaie ups en verschrikkelijke downs hebben meegemaakt. Ook het feit dat er altijd bepaalde familiebanden zijn geweest, heeft meegespeeld. Muzikaal gezien heb ik bij dit koor altijd mijn ei kwijt gekund."

Het concert begint om 20.00 uur in de Open Poort in Hattem. Kaarten zijn verkrijgbaar bij De Fontein en via leonie_jonker@hotmail.com. Kosten voorverkoop 22,50 euro en aan de zaal 25,00 euro.