• Het gezelschap uit Hattem kijkt uit naar de reis naar Malawi die er aan zit te komen.

    Eigen foto

Jongeren op reis naar Malawi

HATTEM Een aantal Hattemse jongeren vertrekt in juli voor de Experience 10-27 reis naar Malawi. Doel van de reis om ervaring (Experience) op te doen en te leren van de ontmoeting met mensen die in een heel andere cultuur en omgeving leven.

Angela van Erven

,,Verrijkend voor hun eigen persoonlijke ontwikkeling is het om te zien en te beleven hoe de inwoners van Malawi in vaak heel armoedige omstandigheden hun geloof beleven en standvastig daar in blijven. Hoe kun je net als hen met weinig hebben toch heel rijk zijn. Ondanks dat we ver weg van elkaar leven, kunnen we toch een naaste zijn door interesse voor elkaar te tonen, maar bovenal ook te bemoedigen in het geloof", aldus de organisatoren.

INITIATIEF Het initiatief voor de reis ligt bij de begeleiding van de catechisatiegroep Follow Me Next groep van de Andreaskerk. De Hattemers gaan op bezoek bij Gert en Rieneke van de Pol die naar Malawi zijn uitgezonden voor hulpverlening en zendingsactiviteiten. Dit zendingsechtpaar wordt via zendingsorganisatie GZB ondersteund door de PKN kerk in Hattem. Er gaan drie begeleiders met een groep van ongeveer vijftien deelnemers mee; twee leidinggevenden vanuit Hattem en één van de GZB. De voorbereiding, organisatie en evaluatie van de reis is in handen van de GZB. In de twee weken durende reis zal kennis worden gemaakt met het werk van het echtpaar van de Pol in de plaats Ekwendeni. Zo kan ook met eigen ogen worden gezien waaraan de giften vanuit Hattem worden uitgegeven. Ook zullen de jongeren worden gevraagd om waar dat nodig is ter plekke klusjes te doen. De groep logeert in een gastenverblijf van de plaatselijke kerk van Ekwendeni. Ontmoetingen over je eigen grens zijn inspirerend. Ze geven je een andere blik op de wereld, op God, op de naaste en jezelf. Dat is wat Annelin de Haan (17) en Annelieke Lijn (16) verwachten van de reis. Zij maken deel uit van de groep jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 19 jaar die op 23 juli in het vliegtuig naar Malawi stappen. ,,We gaan bij projecten kijken, jongeren ontmoeten en kijken of we mee kunnen helpen bij projecten. We kiezen er bewust voor om het initiatief bij de mensen zelf te laten", geeft het tweetal aan.

ERVARINGEN ,Ik heb zin in de reis. Je leert nieuwe mensen kennen en doet ervaringen op. Ik kan veel leren van de cultuur en zien hoe men in Malawi met het geloof omgaat", aldus Annelieke. Ook Annelin kan niet wachten tot het zover is. ,,Malawi is één van armste landen van de wereld. Het is knap hoe de mensen daar ondanks de omstandigheden overeind blijven. Ik ga mee om de cultuur en de natuur te ontdekken. Je leert veel en ziet wat van de wereld. Dat vind ik gaaf." Het geld voor de tickets sparen de deelnemers zelf bij elkaar. Om geld in te zamelen voor projecten in Malawi zijn acties gehouden, waaronder een carwash. Tijdens de Obstacle Run op 23 juni in Hattem kunnen de jongeren gesponsord worden. Op 30 juni volgt een uitzwaaidag.