• Dirigent Henk van der Maten verheugt zich op een gezamenlijke uitvoering.

    Dick van der Veen

Johanneskerk: oratorium Schepping

EPE/HEERDE Het oratorium Schepping is zowel door de Christelijk gemengde Zangvereniging De Lofstem uit Emst als het interkerkelijk koor To You uit Epe al eens uitgevoerd. Voor het eerst doen beide koren dat samen in een brede setting op zaterdag 16 juni in de Heerder Johanneskerk, aanvang 20.30 uur.

Dick van der Veen

Die bijzondere samenzang is heel goed verklaarbaar door het feit dat Heerdenaar Henk van der Maten beide koren dirigeert. Bij De Lofstem viert hij anno 2018 zijn 30-jarig jubileum en in Epe staat hij inmiddels ook al weer een jaar of negen voor de groep. Het belooft een inspirerend avond waarbij naast de massaliteit van tegen de 160 zangers de medewerking van bekende solisten aanspreekt. In zekere zin een productie van eigen bodem met muziek van Johan Bredewout, die een verleden heeft als dirigent van To You en teksten van Epenaar Hans de Ruiter. ,,Het komt nogal eens voor dat men het werk De Schepping duidt. Dat is onjuist. Het is niet aan historie gebonden, maar juist tijdloos met een accent op creëren, op nieuw leven. Dat nu is ingepast in de tijd tussen het eind van de lente en het begin van de zomer", geeft Van der Maten aan. Hoewel beide koren verschillende repertoires hebben doen ze af en toe iets samen. Denk daarbij aan (benefiet)concerten. Dat werkt probleemloos, is verfrissend.


BEZETTING De standaard begeleiding met orgel en piano pakt in de Dorpskerk veel breder uit. Van der Maten treft bij'Nederland zingt' regelmatig vakbroeders. Dan is gemakkelijk een lijntje gelegd. Bijvoorbeeld met Hendri Westra die ondersteunt met melodieus slagwerk/percussie, waarbij regenbuien muzikaal aandrijven. Christa van den Esker is één van de weinige musici die zowel de dwarsfluit als de Tin Whistle bespelen. Een instrument dat de Keltisch getinte melodieën in het oratorium klant geeft. Heel speciaal ook het optreden van drie broers Van der Graaf: Johan (piano), Marco (orgel) en André, predikant van de Johanneskerk , die als lector de verbindende teksten spreekt. Epenaar Willem Veldkamp vertolkt op synthesizer de strijkerspartijen.

JARENLANG Hij was jarenlang als dirigent aan To You verbonden. Blauwsnavel Productions (Ernst Burgmeijer) zorgt ervoor dat het geluid optimaal binnen komt. Er is bij de uitvoering ruimte voor community singing wat door Bredewout door het stuk heen is geweven. Tijdens een repetitie van de koren wordt de balans afgestemd tussen sopranen, bassen en tenoren. Voor het vinden van die balans kan het nodig zijn de ene groep wat meer en de andere groep wat minder volume te geven. De generale repetitie is op de middag van de uitvoering. De gemengde koren dragen gezamenlijk de organisatie. Het feit dat ook jongeren toetreden is een hoopvol teken.

Dirigent Van der Maten en de koorleden kunnen zogezegd lezen en schrijven met elkaar. De jarenlange samenwerking wordt van twee kanten als prettig ervaren. De uitvoering van een prachtig werk als Schepping is daarbij de kers op de taart.