JOGG-campagne stimuleert jeugd om water te drinken

VELUWE Deze week start de campagne 'Drink water, pak de beker!' op scholen in de regio. Kinderen en jongeren worden gestimuleerd om vaker water te drinken en zoete drankjes te laten staan. PEC Zwolle-aanvoerder en JOGG-ambassadeur Bram van Polen bezoekt een aantal scholen om te laten zien dat water drinken belangrijk en de gewoonste zaak van de wereld is. Deze campagne hoort bij de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en wordt georganiseerd door de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten.

Overgewicht is een groeiend probleem in Nederland, ook bij kinderen op de Noord-Veluwe. Uit CBS-onderzoek blijkt dat van alle kinderen tussen de 2 en 20 jaar 12% overgewicht en 3% obesitas heeft. Het drinken van zoete drankjes is één van de oorzaken. De campagne Drink Water wil kinderen laten ontdekken hoe slim en lekker het drinken van water is. Water is gezond, lest de dorst beter dan suikerhoudende drankjes, is overal beschikbaar en bovendien erg goedkoop. Met de campagne kan niemand meer om het drinken van water heen: onder andere met watertappunten, waterbidons en een lespakket voor de basisscholen wordt kraanwater toegankelijker op steeds meer scholen.

Gezonde leefstijl

Dat juist PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Polen de actie ondersteunt, is niet verwonderlijk. Als topsporter kent hij het belang van een gezonde levensstijl en daarin past het regelmatig drinken van water. "Als kinderen dorst hebben, grijpen ze nu nog te vaak naar zoete drankjes. En dat terwijl we uit onderzoek weten dat ze water ook lekker vinden. Sommige kinderen krijgen 25 suikerklontjes per dag binnen met wat ze drinken!", aldus Van Polen die in 2014 met zijn club de KNVB-Beker won. "Ja, 'pak de beker' is een slogan die perfect bij mij past".

Jongeren op gezond gewicht

Doel van de aanpak JOGG is om met diverse lokale activiteiten een omgeving te creëren waarin kinderen opgroeien met een gezond beeld van voeding en beweging. De JOGG-gemeenten werken hierin regionaal samen met scholen, ouders, sportverenigingen, bedrijven en zorgverleners.