• Dick van der Veen

Instanties in Epe slaan handen ineen tegen oplichting ouderen

EPE Oplichting en mishandeling van ouderen is een landelijk fenomeen dat ook Epe en de Veluwe niet onberoerd laat. Het heeft geleid tot de Lokale Alliantie Financieel Veilig Ouder Worden Gemeente Epe waarin diverse organisaties samenwerken. Het gaat om professionals en vrijwilligers die met het fenomeen te maken hebben/krijgen.

Dick van der Veen

,,Het probleem loopt dwars door de samenleving. Ik ben onder de indruk van de energie die er lokaal in wordt gestopt. Het gaat om een gevoelige materie omdat de daders vaak in nauwe relatie tot de slachtoffers staan, hetgeen het aanhangig maken bemoeilijkt", zegt Marie-José Andringa in haar welkomstwoord. Ze wijst er op dat het gemeenschappelijk schamen ervoor moet plaats maken door daadkracht. Woorden die worden onderschreven door wethouder Lia de Waard-Oudesluis. Zij bevestigt de betrokkenheid van de gemeente. ,,Een kwestie van elkaars brillen opzetten."

AANSLUITEN Een pleidooi ook voor het aansluiten van alles en iedereen die met uitbuiten/misbruik van senioren van doen kan hebben. Dat loopt uiteen van notarissen, bankmedewerkers, (thuis)zorgverleners, beleidsmedewerkers en politie tot bewindvoerders, diaconie, huisartsen, praktijkondersteuners, maaltijdbezorgers, postbodes en kappers. In zes pitches van ieder tien minuten vertellen professionals wat ze in hun beroepsgebied tegen komen. De schrijnende voorbeelden stapelen zich op. Daaruit blijkt dat het elkaar als organisatie op de hoogte houden van wezenlijk belang is. Vooral tijdig zaken regelen is van essentiële betekenis. Wanneer te gemakkelijk één van de kinderen de zaken van de overgebleven ouder gaat regelen en er een knoeiboel van maakt is daar achteraf nauwelijks nog iets tegen te doen. Iets in de geest van een telefoontje ,dat moeder me de volmacht wil geven' en de vraag 'of we vanmiddag even langs kunnen komen om dat snel te regelen' zet een notaris snel aan het denken. Dat gebeurt ook bij de bank wanneer uit afschriften blijkt dat op de rekening van een royale tachtiger die nauwelijks nog mobiel is met grote regelmaat bedragen worden afgeschreven voor het aanschaffen van babykleding en bouwmaterialen. Een dochter die merkt dat het kapitaal van moeder wel heel erg snel slinkt en er achter komt dat een paramediaal genezeres met de vork schrijft.

STRUIKELBLOK De Wet op de Privacy is vaak een struikelblok. Een partij die de gedupeerde man of vrouw in kwestie kent en mee wil werken kan deze omzeilen. Signalering gebeurt soms bij bezoeken die aan 75 plussers worden gebracht om hun situatie in beeld te brengen. Afstemming is van wezenlijke betekenis.

Voor de politie geldt de verplichting van heterdaad. Attentie van mensen in de omgeving is van groot belang. Vaak zijn het degenen waarvan je het niet verwacht die schade berokkenen. Juist degenen die zich als vertrouweling en beschermers opwerpen. In Epe is Fenny Tjeenk Willink het aanspreekpunt. Op de website www.financieelveiligouderworden.com/steunpunt-epe meer informatie.