Inbrekers woning muilkorven

EPE De politie Veluwe Noord zet sinds begin dit jaar nog zwaarder in op de bestrijding van woninginbraken. ,,Maar we kunnen het niet alleen. Er is goede samenwerking met de Werkgroep Integrale Veiligheid waarin de zes regionale gemeenten elkaar vinden. Daarnaast zijn we sterk afhankelijkheid van aangiftebereidheid enerzijds en waakzaamheid anderzijds van onze burgers", zegt Arend Bronkhorst, operationeel chef van de basiseenheid.

door Dick van der Veen

De inbraakgolf die enkele jaren geleden de Noord Veluwe teisterde was aanleiding om over de gehele linie medewerkers van de ernst te overtuigen en met andere ogen in de straat te kijken. ,,Onze strategie werd bijgesteld: niet meer (alleen) focussen op bijvoorbeeld rijden zonder licht . maar met name op crimineel gedrag.' Onze informatiedeskundige weet precies waar op welk uren inbrekers toeslaan. Met dat gegeven kun je gericht patrouilleren. Er zijn in onze regio op de zomermaanden na, dagelijks vanaf 18.00 uur en op de donkerste dagen vanaf 16.00 uur, twee mensen extra op pad die zich alleen met woninginbraken bezig houden. Het is oh zo belangrijk dat burgers ons in verdachte situaties tippen. Dat maakt zogezegd de kaart completer." Agenten letten bij aanhouding op de aanwezigheid van schroevendraaiers, breekijzers, handschoenen en bivakmutsen. Voorkomen is beter dan genezen. Tegen de burger wil ik zeggen: wordt er bij je ingebroken, vertel het zo snel mogelijk aan de buren vooral in een wijk of buurt waar criminelen veelvuldig hun slag slaan." Juist daar waar ,vette buit' wordt gemaakt vindt vaak herhaalbezoek plaats. Politie en Buitengewone Opsporings Ambtenaren zijn extra attent op nonchalance in de beveiliging door particulieren en ondernemers, waardoor boeven als het ware uitgedaagd worden. Bij intensieve controles op de A28, A50 en A1 vielen de criminelen bij bosjes door de mand. Op dit moment werkte de eenheid Veluwe Noord nauw samen met IJsselland en Twente. De Informatie Gestuurde Politie rijdt niet doelloos rond, zoals sommigen veronderstellen, maar is juist bezig om op de meest bedreigde plekken ogen en oren de kost te geven.

Heterdaad

Het probleem bestaat in deze regio deels uit jonge aan drugs verslaafde mensen en het zogenaamde verscholen leed: mensen die in geldnood zitten en op een camping verblijven. De politie houdt criminelen via automatische nummerplaat registratie in de gaten. Als ze de auto van hun tante gebruiken komen ze daar niet mee weg. Heter Daad Kracht is een nieuw wapen. ,,We verstoppen apparaatjes in spullen die inbrekers graag stelen. Uit scholen, bij bedrijven en particulieren. Als ze daarmee worden betrapt hoef je de rechter weinig uit te leggen." Bronkhorst zet het af tegen de tijd- en geldverslindende traditionele methode van aanhouding en opsporing . Het steunpunt Heter Daad Kracht gaat voor Veluwe Noord officieel in juni van start. Schouder aan schouder inbrekers uit de anonimiteit halen.