• De Regenboog

Hospice De Regenboog behaalt het keurmerk Prezo Hospicezorg

NUNSPEET Hospice De Regenboog Nunspeet ontving woensdag uit handen van de voorzitter van de Associatie Hospicezorg Nederland, Janneke van Koningswoud, het certificaat en bijbehorend schildje van het behaalde keurmerk Prezo Hospicezorg. Een hoogtepunt in het bijna zevenjarig bestaan van het hospice.

Dit (nieuwe) keurmerk voor leden van de Associatie Hospicezorg Nederland (AHzN) heeft sinds november 2015 het HKZ keurmerk palliatieve zorg vervangen. Nog meer wordt, naast de organisatorische kant en het kwaliteitsmanagementsysteem, gekeken naar uitkomsten voor zorgvragers en naasten en wordt vooral de praktijk getoetst. Tijdens de audit staat de gast en diens autonomie centraal. Onderwerpen als het bereiden en bewaren van voeding, medicatieveiligheid tot onderhoud van het gebouw passeren de revue. Op alle achttien prestatievelden moet minimaal een zeven gescoord worden.

Auditoren spraken ook met gasten en naasten en woonden een Multi disciplinair overleg bij. Opvallend is volgens hen de respectvolle bejegening van gasten, naasten en van elkaar, aldus de auditoren. Het hospice krijgt tevens een compliment voor het werken met een palliatief elektronisch zorgdossier, voor de korte lijnen in samenwerking met huisartsen en behandelaars en voor de externe gerichtheid.

Aandachtspunten zijn er ook. Een aantal documenten zijn beschrijvend van aard en mogen nog meer resultaatgericht zijn. Hoewel er in de praktijk veel aandacht is voor de psychosociale en spirituele dimensies, is dit niet goed terug te vinden in de verslaglegging.

Joke Overeem, directeur: ,,Ik ben heel erg blij met het behalen van het keurmerk. We stellen hiermee onszelf voor de opdracht om hoogwaardige palliatieve zorg te blijven bieden aan onze gasten en diens naasten. We zijn klaar voor de eisen die zorgverzekeraars en andere partijen in de toekomst stellen aan hospices. Ik ben trots op al onze medewerkers die hun werk met zoveel liefde, betrokkenheid en professionaliteit doen." Het keurmerk is drie jaar geldig. Over anderhalf jaar wordt een tussentijdse audit gedaan. Hospice De Regenboog is het eerste hospice in de wijde regio die dit keurmerk ontvangt.