• Gemeente Elburg
  • Gemeente Elburg
  • Gemeente Elburg
  • Gemeente Elburg

Het mysterie van de kist is opgelost

ELBURG Het mysterie van de gesloten kist in het gemeentehuis van Elburg is opgelost. En de uitkomst bleek een stuk minder spectaculair dan gehoopt.

Jarenlang heeft in de kamer van de burgemeester van Elburg een zeer zware antieke documentenkist gestaan, waarvan de sleutel zoek was. De vraag wat er in die kist verstopt lag hield de gemoederen bezig. Bij burgemeester Harry Dijksma was de nieuwsgierigheid zo groot dat hij streekarchivaris Hajo de Roo vroeg om de kist te (laten) openen.

In Amsterdam bleek een slotenmaker te zitten die veel ervaring heeft op dit gebied. Het vervoer van de 350 kilo wegende kist was al een avontuur op zich, maar uiteindelijk kwam de kist in Amsterdam. Het openen was echter niet zo eenvoudig. Eerst moest het sleutelgat opgespoord worden. Dat bleek verstopt te zitten in de deksel en kon door middel van een slim verborgen knopje zichtbaar gemaakt worden. Helaas voor de gemeente Elburg bleek de kist na opening leeg.

Het gewicht van de kist komt voort uit de dubbelwandige beveiliging tegen brand. Een dergelijke kist werd in de 17e en 18e eeuw door scheepskapiteins gebruikt om goudgeld en belangrijke scheepspapieren op te bergen. Het slotmechanisme is weer hersteld en gesmeerd en er is een nieuwe sleutel gesmeed. Hajo de Roo droeg de kist en de sleutel vorige week over aan burgemeester Dijksma.