• Dick van der Veen

Henk Kloezeman toont Emst z’n roots

EMST Met mierenvlijt verzamelt Henk Kloezeman gegevens over oude Emster geslachten. Hij neemt daar en passant de ontwikkeling van de beide scholen en het station bij mee. Na zeven jaar is het dan zover dat hij er een boek mee kan vullen.

Dick van der Veen

En hoe! Prachtig uitgevoerd door Mirella van de Boekendame uit Zwolle. De sfeervolle foto's vechten om voorrang met de teksten. Burgemeester Hans van der Hoeve mag het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Bij het doorbladeren schieten zijn gedachten terug naar de jeugdjaren in Vaassen. ,,Ik woonde er tot mijn veertiende, was bij de padvinderij en verzamelde postzegels. Een beetje gedreven moet ik toegeven. Gezaghebbend op het terrein van de filatelie was 'meester' Pruim in Emst. Ik op de fiets er naartoe. Als hij mijn verzameling goedkeurde werd daarmee een status bereikt." Kloezeman haakt er onmiddellijk op in. ,,Ik had een relatie met een familie in Nieuw Guinea. Gaf de postzegels van de brieven aan de meester. Nou, dan kon je geen kwaad meer doen hoor." En zo zullen veel Emstenaren hun herinneringen ophalen als ze 'Emst. Handel en Wandel' lezen.

BAKKERS Kloezeman blikt terug op het Emst waar liefst vijftien bakkers hun brood verdienden, waarvan een stuk of zeven acht tegelijkertijd. ,,Ik moet er nog achteraan om de naam te vinden van ééntje aan de Stationsweg." Daarmee  verraadt hij inmiddels al weer aan een nieuwe speurtocht te zijn begonnen. De realisering van de Emster Grindweg leidde komvorming in met Wolter Tellegen als voortrekker. In het boek wordt het rondje gemaakt langs de bedrijven die er toen waren, de kroegen niet te vergeten want daar waren er ook nogal wat van. Voordat de Grindweg er kwam liep de voornaamste weg langs de Grift. Dan heb je het over de zestiende eeuw. De mensen verplaatsten zich voor de komst van de fiets voornamelijk te voet en hooguit met paard en wagen. Toen Tellegen aan de Grindweg een herberg en bakkerswinkel opende werd hij door menigeen voor gek verklaard. Emst dat was immers het dorp van de buurtschappen? Hij zag het goed, want er verrees een kerk, een school enzovoort. Een boek vol feitelijkheden, afgewisseld met anekdotes. Over brood dat 'zichzelf' verkocht, de kennismaking met de eerste kroketten, een prijskoe en zwervers die elkaar in de armen vielen. ,,Ik doe het om toekomstige generaties te tonen wat hun voorland was. Mijn aangeboren nieuwsgierigheid en de passie voor mijn dorp waren de motoren die me aandreven.  Dan kom je achter dingen die je (groot)ouders graag zouden hebben geweten." Inmiddels kan Kloezeman antwoord geven op de vele vragen wanneer zijn boek uitkomt. Alleen al het bericht dat het er zou komen leidde tot massale voorinschrijving. Inmiddels heeft hij een drukbezochte tekensessie  achter de rug. Vrijdag en zaterdag zit hij opnieuw bij De Spar om zijn boeken te signeren. Als er dan nog wat zijn, want het gaat razend snel met de verkoop daar en in de boekhandels in Epe en Vaassen.

Burgemeester Hans van der Hoeve is ingenomen met het eerste exemplaar dat hij ontvangt uit handen van Kloezeman.