• Barry Wensink/BDUmedia

Heerde wil zich aansluiten bij Regio Stedendriehoek/Cleantech

HEERDE De gemeente Heerde wil zich aansluiten bij de Regio Stedendriehoek/Cleantech. Dat heeft de gemeenteraad maandag unaniem besloten. Het college van b en w gaat nu een formeel verzoek tot toetreding voorbereiden.

,,Heerde wil een bijdrage leveren aan de regionale bestuurskracht. Daarnaast is het voor de bestuurlijke en ambtelijke spankracht voor de gemeente noodzakelijk om bij een regio in Gelderland aan te sluiten. Zeker als kleine gemeente kun je niet alles alleen doen'', aldus de gemeente Heerde in een persbericht. Het lidmaatschap van de Regio Zwolle, waarbij samenwerking op economisch gebied centraal staat, blijft overigens gewoon bestaan.

De keuze voor aansluiting bij Stedendriehoek sluit aan bij het besluit van de raad van december 2015 om als Heerde zich te oriënteren op de Noord-Zuid as. ,,Zowel inhoudelijk als qua cultuur past Heerde beter bij de regio Stedendriehoek dan bij de regio Noord-Veluwe (RNV). Vanuit de strategische agenda van de Stedendriehoek worden zaken als innovatie, het beter benutten van sociaal kapitaal en het versterken van de leefomgeving centraal gesteld. Dit sluit aan bij de toekomstvisie en de Cittaslowgedachte van de gemeente Heerde. De kosten van lidmaatschap van de Stedendriehoek zijn vergelijkbaar met de kosten die momenteel voor samenwerking worden uitgegeven.''