• Niels Wenstedt

Heerde 'verplaatst' leden stembureaus

HEERDE De gemeente Heerde concludeert dat op enkele stembureaus regels niet zo nauw werden genomen. Dat zit met name vast op het vragen naar een identiteitsbewijs. Het managementteam heeft besloten dat leden en voorzitters voortaan in een ander district zitting moeten nemen dan waar ze wonen.

Dick van der Veen

Heerde denkt het de mensen gemakkelijker te maken, omdat ze in een andere omgeving wellicht minder mensen kennen. ,,Dat maakt de kans op opmerkingen van kiezers in de zin van 'ik hoef me niet te legitimeren want je kent me toch?'" Heerde wil voorkomen dat de gemeente negatief in het nieuws komt of erger dan een verkiezing ongeldig wordt verklaard omdat leden van een stembureau zich niet aan de regels houden. Daarbij wordt aangetekend dat het ministerie tegenwoordig waarnemers inzet die onopvallend steekproefsgewijs stembureaus bezoeken. In Heerde waren het nieuwe stembureauleden, met een serieuze training, die het college tipten dat het op sommige stembureaus niet volgens de regels verliep.

Een Heerdenaar die al 40 jaar deel uitmaakt van een stembureau haakt er op in met de opmerking dat deze nieuwe leden hun collega's op het gedrag hadden moeten aanspreken. ,,Ik heb geen enkele moeite met het vragen naar een identiteitsbewijs, zelfs niet bij mijn eigen echtgenote. Een paar lastige klanten die we in het begin op ons stembureau hadden legden zich neer bij de identificatieplicht. Ik heb mensen teruggestuurd en geen ervan is weggebleven." Met de toevoeging dat wanneer je in een stembureau zit waar iedereen je kent een waarnemer niet onopvallend binnen kan komen. Deze Heerdenaar zegt in de andere dorpen van de gemeente ook veel mensen te kennen. ,,Dit besluit is niet de goede oplossing. Stembureauleden die hun werk niet goed doen moet je persoonlijk aanpakken. Ik kan als beëdigd ambtenaar die zoveel jaar zijn best heeft gedaan het wantrouwen als een belediging opnemen. Of Heerde een maatregel moet nemen die geen enkele andere gemeente uitvaardigt is de vraag. Het zou positiever over komen als je de leden goed instrueert, op hen vertrouwt en individuen die zich niet aan regels houden bedankt."