• Het prachtige IJssellandschap bij Hattem wordt tijdens de IJsselbiënnale verfraaid met kunstwerken

    Angela van Erven

Heerde doet mee aan IJsselbiënnale

HEERDE De gemeente Heerde doet alsnog mee aan het internationale evenement IJsselbiënnale dat van juni tot en met september dit jaar de mooiste rivier van Nederland kunstzinnig in de belangstelling plaatst. Van alle gemeenten langs de IJssel laat nu alleen Epe nog verstek gaan. Epe ligt met Oene maar voor een klein deel aan de rivier. Tussen Zwolle en Doesburg worden 25 kunstwerken van (inter)nationale meesters geplaatst.

Dick van der Veen

Daarnaast sturen de musea in de gemeenten langs de IJssel er hun programma's op aan en vinden gevarieerde activiteiten plaats. Deze tweejaarlijkse Biënnale staat in het teken van de klimatologische veranderingen. Met name voor Heerde van belang in verband met de Hoogwatergeul waarvoor minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu vorige week de inlaat in gebruik stelde. In de Kromme Kolk wordt een tijdelijk infrastructureel werk van Paul de Kort gerealiseerd. Het gaat om een schaal die water opvangt. De kosten daarvan bedragen tussen de 20.000 en 30.000 euro.

PONTJES Ook komt een kunstwerk op alle acht pontjes in het gebied met inbegrip van het veer Wijhe en het Kozakkenveer Veessen. Dat is de rode draad van de Biënnale. Bij het gemaal in Wapenveld wordt een informatiepunt over het evenement geplaatst. Voorlokale kunstenaars met aansprekende initiatieven is een pot met 25.000 euro beschikbaar. Hattem en Heerde dragen ieder voor 5.000 euro bij. Daarvoor deelt men volledig mee in de internationale publiciteit.