• Joke en Ties Sikkema gaan binnenkort als vrijwilliger aan de slag om de medemens te helpen.

    Angela van Erven

Hattemers aan de slag in Namibië

HATTEM Het werkvisum is aangevraagd en de voorbereidingen zijn in volle gang. Eind augustus stappen Joke en Ties Sikkema op het vliegtuig naar Namibië om voor twee jaar als vrijwilliger aan de slag te gaan bij het René Kids Centre (RKC) in Rehoboth.

Angela van Erven

Het RKC is opgericht door voormalig marathonschaatser René Ruitenberg. Het RKC wil kinderen in deze arme wijk helpen ontsnappen aan de uitzichtloosheid.Joke en Ties Sikkema willen daar graag een steentje aan bijdragen.

Gedurende heel hun leven was het een sluimerende droom om iets te betekenen in het ontwikkeling- of zendingswerk. Steeds kwam de droom terug. Na het zien van de vacature bij het RKC ging het balletje rollen. ,,Onze dochter Anneke is door René Ruitenberg naar Afrika gegaan en daarom volgden we de activiteiten van het RKC. We hebben deze roeping eerst met onze werkgevers en zes kinderen overleg gehad. Zowel wij als de kinderen zagen dit nog niet aankomen. Tot voor kort dachten we dat mogen we gaan doen als we met pensioen zijn. Onze werkgevers gaven ons baangarantie. Toen de voorbereidingen begonnen, vielen voor ons de puzzelstukjes in elkaar. Ook in ons geloofsleven", vertellen Joke en Ties Sikkema.

WONEN Het Hattemse echtpaar gaat wonen op het terrein van het RKC. Joke gaat werken met de naaldwerkgroepen voor het maken van producten voor de verkoop. Ties gaat onderhoud plegen aan gebouwen en terreinen, waardoor het technisch op peil blijft. Ties gaat ook techniekles geven, zodat jongeren een opleiding krijgen tot vakman. Door het werk van de Hattemers krijgen meerdere Namibiërs werk en inkomen of een betere kans daarop. Om twee jaar in Namibië te kunnen werken, zijn naast spaargeld, sponsoren nodig voor 1000 euro per maand. Er zijn al verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een actiedag en een pastabuffet dat werd aangeboden door Angela Cono. Mede dankzij de hulp van bedrijven heeft de actiedag 14.000 euro opgebracht. Een prachtige dag met veel betrokkenheid van iedereen.

MEEDENKEN Doordat mensen hier geven, meewerken, meedenken en meebidden kunnen wij straks in Namibië werken. Het is al een avontuur voordat je weg bent. Doordat we langer dan acht maanden uit Nederland weg zijn, moeten we uit de Nederlandse zorgverzekering. Een domper, want de kosten voor de stoma van Ties zijn 16.000 euro voor twee jaar. Langs diverse wegen kregen we extra zakken, maar het probleem is nog niet opgelost. Dan kom je erachter hoe goed alles in Nederland geregeld is. Het is ook weer een uitdaging om hier uit te komen. De afgelopen week hoorden we uit Namibië dat onze visumaanvraag opnieuw moest worden ingediend. Gelukkig kan het in Namibië worden afgehandeld. Maar het zou best nog lang kunnen duren dat het visum er is. In februari zijn we in Namibië geweest om te kijken bij het RKC. Voor die tijd was het van horen zeggen. Toen werd het realiteit en kwam het besef: We gaan echt. We zien ernaar uit om in Rehoboth aan de slag te gaan." Info en sponsoring: www.tochweerafrika.blogspot.nl