• Hanneke Bloemendaal

Hardlopen met visuele beperking

ELBURG Elburger Albert Heemskerk laat zich niet beperken door zijn visuele handicap. Op 22 september doet hij mee aan een meerdaagse sponsorloop rondom het IJsselmeer gevolgd door de Blind Run in Doorn op 8 oktober.

Hanneke Bloemendaal

Het is 1992 als het zicht van Albert Heemskerk minder wordt. ,,Ik was timmerman en plotseling begon het te schemeren. Dat was behoorlijk lastig met mijn beroep", vertelt hij. ,,Na vele onderzoeken werd er Retinitis Pigmentosa gediagnostiseerd. Eigenlijk is dat een verzamelnaam voor diverse afwijkingen aan het oog. Bij mij komt het er op neer dat ik een blinde vlek in het centrum van mijn ogen heb. Sinds 2008 is de ziekte stabiel en heb ik nog 8% zicht zijwaarts."

Via het UWV kwam Heemskerk in aanraking met 'Werkpad', een organisatie die mensen met een zintuiglijke en/of communicatieve beperking begeleid in hun zoektocht naar passend werk. ,,Ik verricht nu inpakwerkzaamheden bij de sociale werkvoorziening Proson in Ermelo", legt Heemskerk uit. ,,Mijn hele leven ben ik sportief geweest en deed aan voetballen, karate, fitness en bodybuilding. Ik zocht en vond een nieuwe uitdaging in hardlopen."

 

UITDAGING In zijn zwager vond Heemskerk een sportieve partner om mee hard te lopen. Samen deden ze een aantal jaar geleden in Amersfoort voor de eerste keer mee met een sponsorloop, waarbij Heemskerk niet alleen de oudste deelnemer was, maar ook de enige deelnemer met een visuele beperking. ,,Het was een behoorlijke uitdaging, waarbij mijn zwager in een felgeel shirt voor me liep, zodat ik hem kon volgen. Later hebben we ook aan runs meegedaan waarbij we onze polsen aan elkaar vastbonden. Inmiddels heb ik zelfs een hele marathon gelopen."

Via een 'maatjesdag' kwam Heemskerk onlangs in aanraking met Liesbeth ten Have, werkzaam bij de gemeente Elburg. ,,Ik gaf aan dat ik weer een nieuwe uitdaging zocht en zij vertelde over de Socialrun van Intactus, die gehouden wordt van 22 tot 24 september. Het is de langste estafetteloop van Nederland en er was nog plek in het team."

 

SPONSORLOOP Tijdens de Socialrun leggen meerdere teams in 48 uur een route af van 555 km rondom het IJsselmeer. ,,Voor deze run zoek ik mensen die mij willen sponsoren. Het sponsorgeld wordt besteed aan projecten om openheid te stimuleren rondom psychische aandoeningen. Kijk voor meer informatie op www.samensterkzonderstigma.nl/socialrun/teams/intactus."

Op 8 oktober gaat Heemskerk een volgende uitdaging aan door deel te nemen aan de 'Blind Run' die gehouden wordt in Doorn. Tijdens de Blind Run wordt er gelopen in duo's, waarbij de ene deelnemer geblinddoekt is en de ander niet. Blind vertrouwen hebben in elkaar is het motto waarbij er zoveel mogelijk kilometers worden gelopen in anderhalf uur. ,,Voor zover ik weet ben ik bij beide sponsorlopen de enige deelnemer die visueel beperkt is. Ook voor de Blind Run zoek ik sponsors. Het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kinderen die blind of slechtziend zijn. Kijk hiervoor op www.blindrun.nl."