• Barry Wensink/BDUmedia

H2O: oppositie Heerde wil duidelijkheid

HEERDE De oppositiepartijen D66/Groen Links en PvdA willen dat de geheimhouding op onderhandelingsresultaten tussen Hattem, Heerde en Oldebroek over de toekomstige rol van Heerde in het bedrijventerrein wordt opgeheven. Ze vinden het onaanvaardbaar dat Hattem en Oldebroek uitmaken hoe de controle van de raad in Heerde op het college plaats vindt.

Dit temeer omdat het Heerder college zelf de geheimhouding wel wil opheffen, maar zich gebonden voelt aan afspraken die door de oppositie als onhandig worden omschreven. In een motie, die maandag in de gemeenteraad wordt behandeld, laten de partijen het college de mogelijkheid om desnoods de raad onder geheimhouding te informeren.

Heerde heeft niet als Oldebroek en Hattem grond binnen H2O. De raad nam vorig jaar een motie aan waarin het college werd opgedragen om met Oldebroek en Hattem te heronderhandelen over lusten en lasten. Eventueel zou gecontroleerd uittreden kunnen met overmaking van 1 miljoen aan directe financiering zonder verdere plichtplegingen.

D66/Groen Links en PvdA wijzen het college er op dat het de raad bij het besluit tot geheimhouding de raad werd gepasseerd. Heerde maak bij de huidige constructie geen aanspraak op onroerend goed belasting. Voor Hattem is dat overigens ook nog twijfelachtig zolang niet duidelijk is of Hattemse grond ook kan worden verkocht. Overigens is naar buiten gekomen dat Oldebroek wil praten over een andere wijze van verdeling van lusten en lasten.