• Archief BDU Media

'Grootvader van de Nederwiet' Kees Hoekert overleden

NUNSPEET/ELBURG In Elburg is op 88-jarige leeftijd oud-Nunspeter Kees Hoekert overleden. Hij wordt gezien als de grootvader van de Nederwiet.

Wijnand Kooijmans

Hoekert groeide op in een streng gelovig protestants gezin in Nunspeet. Zijn vader ging als marskramer met een rieten mand langs de deur. Hij deed in koffie, thee, tabak en nootmuskaat. Volgens Kees was zijn vader een drugsdealer avant la lettre.

Publiciteit behaalde hij al rond zijn veertiende. Tijdens een fietstocht naar Harderwijk werd hij bekeurd omdat jij geen bel had. Kees Hoekert betaalde niet, liet de zaak voorkomen en stapte met een stuur en een stuk ijzer de rechtszaal binnen. ,,Ik heb geen geld om een nieuwe bel te kopen, ik sla op het stuur als ik moet bellen." De rechter ging mee en sprak de welbespraakte jongeman vrij.

AMBTENAAR Na het behalen van zijn mulo-diploma werd Hoekert ambtenaar bij de gemeente Nunspeet. Na drie jaar moest hij in militaire dienst om in 1951 zijn eerste sigaret met marihuana te roken in Marokko. Hierna volgde een lange loopbaan in het onderwijs, onder meer op de ulo in Harderwijk en als onderwijzer aan de gereformeerde school in Vroomshoop.

Van 1957 tot 1960 was hij in dienst bij de Holland Amerika Lijn, varend op de Rotterdam en de Statendam. Tijdens deze reizen deed hij in 1957 zijn eerste seksuele ervaringen op in Havanna. Later studeerde hij in Frankrijk om in 1961 van de gemeente Ermelo een bewijs van goed gedrag te krijgen voor het geven van onderwijs.

WOONSCHIP In 1962 ging Kees Hoekert wonen op een woonschip aan de Kattenburgergracht in Amsterdam. Daar richtte hij in 1969, samen met Robert Jasper Grootveld de Lowlands Weed Company op. In totaal trouwde Kees Hoekert driemaal.

Tijdens zijn periode op de woonboot in Amsterdam vertelde Kees Hoekert duizenden mensen over de Weed Company. Filmploegen uit meerdere landen kwamen naar Amsterdam om zijn drijvende wietplantage te filmen welke was gelegen recht tegenover het politiebureau. De bezoekers bracht hij de kneepjes van de hennepteelt bij. Met zijn acties en rechtszaken die hij voerde stond hij aan de basis van het Nederlandse gedoogbeleid. De wet liet hij zich nooit voorschrijven.

MAATSCHAPPIJ De company stelde zich ten doel de 'verhenneping' van de maatschappij te bevorderen. Rokers moesten, wat Hoekert betreft, hun eigen marihuana kunnen verbouwen en zelf met de zaadjes in de weer gaan. Hij noemde zichzelf directeur om op gelijke voet met de rechter-commissaris en de officier van justitie te kunnen praten.

In enkele weken tijd verkochten ze tienduizenden hennepplantjes voor een gulden per stuk. Maximaal tien per klant, wie uit het buitenland kwam mocht 25 plantjes meenemen. De nederwiet bestond nog niet. De toeloop naar de woonboot was zo groot dat de politie het verkeer op de gracht moest gaan regelen.

WIEG De rechtszaken groeiden het gerechtshof boven het hoofd waardoor de zaken tegen Hoekert en zijn Company terug werden verwezen naar de rechter-commissaris voor nader onderzoek. Het proces stierf daarna een stille dood. In 1976 bracht de overheid zelf een principieel onderscheid aan tussen hard- en softdrugs zoals door Hoekert steeds was bepleit. Sindsdien is het bezit van kleine hoeveelheden hennepproducten niet langer strafbaar. Daarmee kan worden gezegd dat Hoekert aan de wieg heeft gestaan van het nu mogen bezitten van vijf wietplanten voor eigen gebruik.

Kees Hoekert was het die tijdens het trouwen van Beatrix en Claus een kip naar de gouden koets gooide. De rookboom, die ook werd gegooid tijdens de festiviteiten, was op zijn boot vervaardigd, maar het gooien met rookbommen vond hij zelf te ver gaan.

Geleidelijk aan ging het slechter met Kees en in september 2011 werd hij opgenomen in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis. Enige tijd verbleef hij in Nunspeet voor observatie voor hij uiteindelijk werd opgenomen op een

gesloten afdeling van verpleeghuis De Voord in Elburg waar hij nu is overleden.

Meer over zijn leven in deze in memoriam van de Volkskrant.