Gratis compost in Elburg

ELBURG Inwoners van de gemeente Elburg kunnen zaterdag 21 maart tussen 10.00 en 13.00 uur gratis compost ophalen. Met deze actie bedankt de gemeente inwoners voor de moeite die zij nemen om GFT-afval te scheiden van ander afval. Het compost wordt uitgedeeld op locaties in Elburg, Doornspijk en 't Harde. Kom op tijd, want op is op.

Compost is goed voor de tuin als natuurlijke bodemverbeteraar. Het stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten. Composteren bespaart geld, omdat het een goedkope manier van afvalverwerking is.

Nog meer afval scheiden

In 2014 werd in Elburg ruim 166 kilo GFT per inwoner ingezameld. Maar er zit nog steeds groente, fruit, tuinafval tussen het restafval. Ook luiers, biologisch afbreekbare zakjes, kattenbak korrels met milieukeur en koffiefilters horen in de GFT-bak. Uit de inzamelresultaten blijkt dat in het restafval nog ruim 100 kilo GFT-afval per inwoner per jaar zit. Er valt dan ook veel winst te behalen door GFT apart te houden. Voor huishoudens die op ondergrondse verzamelcontainers aangesloten zijn, is het niet mogelijk om GFT gescheiden aan te bieden. Hierdoor blijft gemiddeld 7 kilo GFT per inwoner onscheidbaar. GFT wordt tot compost verwerkt, daarbij komt biogas vrij dat omgezet wordt in groene stroom. Nu worden al zo'n duizend woningen van stroom voorzien dankzij de vergisting van het GFT-afval dat in de gemeenten op de Noord-Veluwe wordt ingezameld. Dat kunnen er dus nog veel meer worden!

Afhalen van het compost kan, zolang de voorraad strekt, tussen 10.00 - 13.00 uur bij:

Elburg: parkeerplaats aan de haven, nabij havenkantoor

Doornspijk: parkeerplaats nabij Dorpshuis De Deel, Oude Kerkweg 52

't Harde: parkeerplaats bij zwembad De Hokseberg, Wolkamerweg 42