• Nils van Houts

Gevangenisstraf Heerdenaar voor poging doodslag ex-partner

HEERDE De rechtbank veroordeelde een 55-jarige man uit Heerde voor poging tot doodslag, een poging tot zware mishandeling en het mishandelen van zijn (ex-)partner. Hij kreeg een gevangenisstraf van 3 jaar waarvan 1 voorwaardelijk opgelegd. Daarnaast moet hij zijn ex-partner een schadevergoeding betalen van ruim 3.300 euro.

LAGERE STRAF Volgens de rechtbank is er niet voldoende wettig en overtuigend bewijs aanwezig om de man voor poging moord te veroordelen. De rechtbank vindt alle overige feiten waarvan de man verdacht werd wel bewezen. Daarom gaat de rechtbank niet mee met de eis voor vijf jaar cel die het Openbaar Ministerie stelde. Verder weegt de rechtbank mee dat de man een blanco strafblad heeft en niet eerder met politie of justitie in aanraking is geweest. Volgens de rechtbank is verder geen sprake van een 'doorsnee' poging tot doodslag, omdat zowel bij de man als het slachtoffer sprake was van hevige emoties naar aanleiding van de vechtscheiding. De problemen over de scheiding zijn nog steeds niet opgelost. Daarom vindt de rechtbank dat een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats is, om zo nieuwe strafbare feiten te voorkomen.

Op de avond van 14 juni 2016 wachtte de Heerdenaar zijn (ex-)echtgenote in de tuin van haar huis op. Hij duwde haar al worstelend naar binnen. Vervolgens stak hij haar met een mes in haar zij/borstkast. Daarbij pakte de Heerdenaar het slachtoffer hardhandig beet, gooide haar op de grond, ging boven op haar zitten, pakte haar bij de keel en kneep deze dicht. Ook sloeg de man zijn (ex)-echtgenote in haar gezicht en tegen haar hoofd.