• Danker Jan Oreel

Gelders stripverhaal toont Veluwse pareltjes

VELUWE Onder meer het klooster Hulsbergen bij Wapenveld, de nieuwe boulevard van Harderwijk en de binnenstad van Elburg zijn te zien op verschillende tekeningen van striptekenaar Danker Jan Oreel. Het nieuwe stripverhaal over de geschiedenis van Gelderland staat vol met gebouwen en historische gebeurtenissen van de Veluwe, ook de Gelders-Utrechtse oorlog in het mooie landschap van de Hoge Veluwe.

Gelderland heeft een fascinerende geschiedenis, maar deze is bij slechts weinig inwoners bekend. Een stripverhaal over het Gelderse verleden moet daar verandering in brengen. Eeuwenlang was Gelderland een zelfstandig en succesvol vorstendom in het hart van Europa. Het was het land van de machtige hertogen van Gelre, maar ook van rijke burgers en dappere ridders. Gezamenlijk bestuurden zij eeuwenlang het Hertogdom Gelre.

Het stripverhaal over de Gelderse geschiedenis is een initiatief van historicus René Arendsen. Hij schreef het verhaal voor de strip. Eigenlijk is Gelderland een verdwenen vorstendom net als Schotland en Catalonië. Het hertogdom Gelre ging in de golven van de geschiedenis ten onder, maar overal zijn de sporen van dit verloren hertogdom nog terug.

PROMINENTE LOCATIES Dat is ook de titel van het stripboek: Ridders van Gelre Ons Verloren Hertogdom. Twee gewone jongens krijgen in de Arnhemse Eusebiuskerk een bijzondere opdracht. Zij moeten de geschiedenis van Gelderland gaan ontdekken. Hertog Karel van Gelre rijst op uit zijn praalgraf en slaat de jongens tot Ridders van Gelre. Samen met een Duits meisje gaan de Ridders op reis langs allerlei prominente locaties uit de Gelderse geschiedenis. Belangrijke plekken zijn Zutphen, Harderwijk, de ruïne van Kasteel de Nijenbeek en het Gebroeders van Lymborch Festival in Nijmegen. Onderweg horen de Ridders verhalen over Vikingen, de Hanze, de Tachtigjarige Oorlog en de Franse revolutie.

TWEETALIG Het stripverhaal over de Gelderse geschiedenis verschijnt in het Duits en het Nederlands. De Nederlandse provincie Gelderland ontstond namelijk net over de huidige grens in Duitsland. Daar ligt nog altijd een stad die de naam Geldern draagt. De regio rond Geldern staat ook bekend als Gelderland. Alle basisscholen in zowel het Nederlandse als het Duitse Gelderland krijgen een gratis exemplaar van het stripboek. Aan het project werkten verschillende partners mee, zoals de stichtingen Geldersch Landschap en Kasteelen en Erfgoed Gelderland.

Het eerste exemplaar van het stripboek Ridders van Gelre Ons Verloren Hertogdom wordt op vrijdagmiddag 3 mei overhandigd aan de Commissaris van de Koning John Berends in het Gelderse Huis der Provincie. Op zaterdagochtend 4 mei is de publiekspresentatie op kasteel Hernen. Daarna is het stripboek over de geschiedenis van Gelderland te koop in de boekwinkel.