• Dick van der Veen

Geen steun voor vierde supermarkt Heerde

HEERDE In de Heerde politiek noch bij de omwonenden is steun voor plannen van een projectontwikkelaar om als onderdeel van de invulling van het centrum een vierde supermarkt te vestigen. Dat is tegenspraak met eerder gemaakte afspraken en leidt tot leegstand, zo heerst de gedachte.

Dick van der Veen

Wethouder Gerrit van Dijk herinnert de raad eraan dat met de uiteindelijke selectie de uitspraken van de raad zijn gevolgd. ,,We hebben geen positieve grondhouding aangenomen. Het is aan de ontwikkelaar om te bepalen of hij verder wil, de mening van de raad gehoord hebbende. De tot nu toe gemaakte kosten komen voor zijn rekening." Dit naar aanleiding van een opmerking van PvdA, D66/Groen Links om niet onnodig meer uitgaven te doen als duidelijk is wat Heerde niet wil. Wat de raad wel wil is het opzetten van een breder plan waarbij woningbouw en andere suggesties in bijvoorbeeld de medisch sociale hoek en een politiebureau een kans krijgen. CU/SGP vindt het spijtig dat het college het voorstel om prioriteit aan woningbouw te geven naast zich neer legde. Er zou in ieder geval raad en bevolking meer te kiezen moeten zijn.

GEVAAR Dick van den Hoven van Plus Supermarkt en Harry Wolf van Jumbo Supermarkten noemen een vierde super onzinnig. ,,Er wordt meer dan 1.000 vierkante meter winkeloppervlak toegevoegd wat een felle concurrentiestrijd oplevert met als gevolg een kaalslag onder zelfstandige winkeliers die sterke beconcurreerd worden door de supers. Dat betekent winkelsluitingen, uiteindelijk vertrek van één van de supermarkten en leegstand op een prominente plek", aldus Van den Hoven.

Wolf rekent voor dat het haalbare metrage aan supermarkten 4.566 vierkante meter is en dat het met nu 4.587 vierkante meter al is overschreden. ,,De vloerproductiviteit ligt 13 procent ander het landelijk gemiddelde en komt op een kritisch niveau om in de toekomst voldoende renderend te zijn. Het allerbelangrijkste is dat de positie van Wapenveld als boodschappendorp met nog een super erbij ernstig in gevaar komt en dat het mogelijk verdwijnen van Albert Heijn daar gevolgen voor andere winkels zal hebben."

Of er wel interesse te verwachten is van een vierde supermarkt? ,,Kijk naar buurman Epe. Daar dacht ook een collega een gat te zien. Die zit nu zwaar teleurgesteld achter de kassa", zo klinkt het. En dan is er nog de scepsis over de door Heerde gekozen uitnodigingsplanologie die tot gevolg zou hebben dat alleen projectontwikkelaars nog in beeld komen.