• De gedenkboom op de begraafplaats Nunspeet-West

    Wijnand Kooijmans

Gedenkbomen op begraafplaatsen gemeente Nunspeet

NUNSPEET/ELSPEET Op de begraafplaatsen Nunspeet-West en Elspeet zijn gedenkplekken aangebracht voor vroeg geborenen. Ook bestaat de mogelijkheid voor het aankopen van een kindergraf op beide begraafplaatsen.

Wijnand Kooijmans

Op de begraafplaats Nunspeet-West is een gedenkplek aangebracht waar een levenloos kind, geboren voor de vierentwintigste week van de zwangerschap begraven en herdacht kan worden. Er staat op de gedenkplek een gedenkboom waarin een gedenkblaadje kan worden opgehangen. De boom is van cortenstaal gemaakt.

De blaadjes hebben een goudkleurige uitstraling, zodat er een harmonieus en natuurlijk effect ontstaat, passend bij de gedenkplekken. Daarnaast bestaat de mogelijkheid een kindergraf te kopen bij de gedenkplek voor vroeg geboren kinderen. Het gaat om graven voor vroeg geboren kinderen vanaf vierentwintig weken en kinderen van nul tot en met drie jaar.

ELSPEET Op de begraafplaats in Elspeet is een hofje aangebracht. In het hofje is een gedenkplek aangebracht waar een levenloos geboren kind voor de vierentwintigste week van de zwangerschap kan worden begraven en herdacht. Ook hier zijn kindergraven gesitueerd, gelijk aan Nunspeet-West. In het hofje staat een gedenkboom waarin een gedenkblaadje kan worden opgehangen.

De kindergraven zijn kleiner dan een graf voor volwassenen, maar wel met de mogelijkheid een grafmonumentje te plaatsen. De graven worden uitgegeven voor een periode van dertig jaar. Daarnaast bestaat de mogelijkheid een kind te laten begraven in een algemeen kindergraf. Hierop mag geen grafmonument worden geplaatst. Wel is het mogelijk een gedenkblaadje in de gedenkboom achter te laten.

VIJF JAAR Een gedenkblaadje mag in de gedenkboom worden gehangen voor een termijn van vijf jaar en kan met nog eens vijf jaar worden verlengd. Een gedenkblaadje moet bij de gemeente worden aangevraagd. Als er voor wordt gekozen een levenloos geboren kind voor de vierentwintigste week van de zwangerschap niet op de gedenkplek te begraven is het wel mogelijk alleen een gedenkblaadje in de gedenkboom op te hangen.

De mogelijkheid blijft bestaan om op andere delen van de begraafplaatsen voor het begraven van vroeg geboren kinderen of op jonge leeftijd overleden kinderen een volwassengraf aan te kopen.