• Barry Wensink/BDUmedia

Foutje Nunspeter straatnaamgeving hersteld

NUNSPEET Naar aanleiding van een opmerking van een inwoner heeft het Nunspeetse college van burgemeester en wethouders besloten een straatnaam in het gebied Molenbeek alsnog te wijzigen. Remvang wordt Vangstok.

Wijnand Kooijmans

Door de betreffende inwoner werd er op gewezen dat een molen een vang heeft die weliswaar als rem fungeert, maar niet te boek staat als remvang. Dit woord wordt alleen toegepast wanneer het gaat om een rem in een lift in een flat-of kantoorgebouw.

Dat heeft geleid tot koortsig overleg met de commissie Naamgeving.  In eerder instantie werd door de commissie het advies gegeven de naam te herzien en werd als nieuwe naam Sabelijzer voorgesteld. Na overleg met de betrokken wethouders werd door hen voorgesteld de naam Vanglaan te kiezen.

De commissie Naamgeving is, zo vindt de commissie Naamgeving, in zijn geheel geen onderdeel van de molen terwijl de naam bovendien afwijkt van andere namen in de woonwijk Molenbeek. Niet één straat heeft een achtervoegsel met laan, straat of iets dergelijks. Dat leidde tot het advies de naam Vangstok toe te kennen en deze is nu overgenomen door het college.

Ook tijdens stilstand moet de vang ervoor zorgen dat de molen zelfs bij zware storm niet uit zichzelf gaat draaien. De vang van een bovenkruier wordt over het algemeen bediend door middel van een vangtouw, dat is bevestigd aan een vangstok. Deze stok werkt als een hefboom, een vergrendeling zorgt ervoor dat de vangstok eerst omlaag moet worden getrokken voordat deze in de rustpositie terugkomt en in het wiekenkruis wordt geremd.

Om het proces rond de straatnaamgeving te verbeteren en de wensen van college en commissie beter op elkaar af stemmen wordt er een overleg gepland tussen college en commissie.