• Wethouder Scholten bakt een wildpannenkoek.

    Dick van der Veen

Film: wild voor en van Epe

EPE Met honderd procent wildgarantie zet Epe zich in de etalage. In februari gaat een schitterende film over de Eper natuur de bioscopen in. Edelhert, vos en everzwijn spelen daarin de hoofdrol. Er is 2,5 jaar aan gewerkt. Ervaring met een dergelijke film over de Oostvaardersplassen leert dat het een enorme toestroom van toeristen met zich meebrengt.

Dick van der Veen

Tijdens de presentatie van het profiel krijgen raadsleden en ondernemers de primeur van enkele fragmenten. Unieke opnames die het wild in alle seizoenen in een veelheid aan facetten verbeelden. Vanaf 2014 is veel tijd in de voorbereiding gestoken.

De Stichting Promotie Epe bracht partijen bij elkaar, voorzag zich van expertise door Visit Veluwe Zie de Veluwe Leeft en het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd. Het aanvankelijke thema 'Epe compleet anders" bleek niet scherp genoeg; de keuze voor wild des te meer. In hoge mate gevoed door de regelmatige uitbraak van wilde zwijnen, waardoor Epe bij vlagen 110 procent scoorde. De interesse kwam langzaam op gang. Inmiddels hebben tientallen ondernemers het thema omarmd en er uiting aan gegeven via diverse activiteiten. Bij de kick off in De Ossenstal werden daarvan voorbeelden gegeven. Wildspeurtochten, arrangementen, een beeldenpad, fiets- en wandeltochten en vooral ook het proeven van wild. De gemeenteraad raakte er enthousiast voor en stelde in de begrotingsraad 450.000 euro beschikbaar voor verdere uitwerking en promotionele activiteiten. ,,Het is nu zaak dat we verkopen wat onze gasten buiten in de natuur ontdekken", zegt Wouter van Reeven die namens de stichting de avond leidt.

POPULAIR Wethouder Scholten, die na een wandeling met een gids het beeldmerk onthult, herinnert er aan dat Epe door het toonaangevende onderzoeksbureau Zoover tot de meest populaire gemeente van Gelderland werd uitgeroepen. ,,We hebben nu een profiel en dat moet geladen worden. De waardering van de bezoekers neemt toe. Wanneer mensen naar de Veluwe komen moet Epe ze in de gedachten schieten want daar is met het wild altijd wat te doen."

De ondernemers krijgen uitleg over het logo in drie kleuren, ontworpen door Marrinda Herms. Ze ontvangen een toolbox met algemene richtlinnen en instructies over het gebruik van de huisstijl, wervende prentbriefkaarten en een Eper wildwijzer. Daarin tips en tricks om wild te spotten (vvvepe.nl/wildspotten) wat je wel en vooral niet moet doen zoals ongeWILD verstoren, observatieplekken, herkenbaarheid van het wild, met kinderen op wildspeurtocht en dat alles rijk geïllustreerd. Observeren kan bijvoorbeeld vanaf de uitkijktoren op de Haelberg, de wildobservatieplaats Enkhout en in de bossen van Scherpenberg en Majuba. Wildspeurtochten duren van 2 tot 2½uur. De recreatiebedrijven kunnen over een grote hoeveelheid foto's beschikken voor hun presentaties. In maart is een moment dat het seizoen met veel vertoon wordt ingeluid,aldus de wethouder. Daarna volgt uitwisseling van ideeën.