Feestelijke viering van eerste lustrum van klompenpad Emst

EMST Op zaterdag 25 juni wordt het eerste lustrum van het Schaverensepad op feestelijke wijze gevierd. Op die dag is het vijf jaar geleden dat dit klompenpad in Emst officieel geopend werd voor wandelaars. Wethouder Jan Aalbers van de gemeente Epe zal om 10.00 uur het officiële startsein geven van de wandeling bij Dorpshuis de Hezebrink aan de Ds. van Rhijnstraat 69 Emst. De verschillende activiteiten vinden plaats langs de verkorte route en op de centrale rustplaats op "Landgoed 't Hanendorp" aan de Hanendorperweg 85 en daar wordt tevens een streekmarkt gehouden. Deze feestelijke dag wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Epe en de Rabobank Noord Veluwe. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk

Op initiatief van het Emster Belang en door inzet van vele Emster vrijwilligers en medewerking van grondeigenaren en de gemeente Epe werd op 25 juni 2011 het eerste Klompenpad in Emst, het Schaverensepad geopend. Een jaar later het tweede, het Loobrinkerpad. Om de paden bewandelbaar te houden is er een grote groep Emster vrijwilligers die, vanaf het eerste uur, de routes controleren en onderhouden.

De viering staat in het teken van wandelen, natuur en landschap en uiteraard gezelligheid. Zo zal er op de verkorte route (circa 5 km.) van alles te beleven zijn voor jong en oud. Het programma is zowel actief als informatief. Langs de route wordt informatie gegeven over het gebied, door onder andereHet Geldersch Landschap en Kasteelen en de Stichting Sprengen en Beken. Er wordt een gezins-puzzeltocht en fotowedstrijd gehouden waar leuke prijzen mee te winnen zijn.

Op Landgoed 't Hanendorp wordt een streekmarkt ingericht. Hier komen stands van lokale ondernemers met o.a. horeca en stands die alles te maken hebben met natuur, landschap, historie en het buitenleven. Voor de kinderen is er de mogelijkheid om zich te laten schminken en een ritje te maken op de rug van een ezel. Ook zal er een demonstratie maaien met de zeis worden gehouden. Dit ambacht heeft opnieuw belangstelling en men kan zich opgeven voor een korte cursus.

Onderweg kan men genieten van demonstraties van het werken met trekpaarden, ritje met een koets, voortgetrokken door Friese paarden, de kunst van het schapen drijven met honden, en de scoutinggroep van Isendoorn uit Vaassen. Onder deskundige leiding mogen er waterdiertjes gevangen worden in een kikker poel, van dichtbij bekijken en dan uiteraard weer terugzetten in het water. Lokale radio 794 zal aanwezig zijn en live verslag doen.

Langs de route zijn ook de erven en landschappen te bekijken die in 2011 hebben deelgenomen aan het erven-project Levend Landschap. Op initiatief van het Emster Belang kon men zich destijds aanmelden om een erfinrichtingsplan te laten maken en voor een gereduceerde prijs plantgoed bestellen. Het doel was om de omgeving te verfraaien en cultuurhistorisch te herstellen. Nu, vijf jaar later is het resultaat heel goed zichtbaar. Het Emster Belang wil de komende jaren weer een dergelijk project starten en geïnteresseerden kunnen zich op de streekmarkt melden bij de stand van het Emster Belang.

De start van festiviteiten is bij Dorpshuis de Hezebrink aan de Ds. van Rhijnstraat 69 in Emst. Start deelname aan de activiteiten is mogelijk tussen 10.00 en 13.30 uur. De koffie/thee en ranja langs de route is gratis.